Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Steve Alaerts, foodcareplus:

"Met optimale logistiek minder verspilling en meer inkomen"

Tholen - Volgens de FAO is de verspilling wereldwijd 1,3 miljard ton. Dat is ongeveer een derde van de mondiale productie. Ongeveer 45% daarvan zijn groenten en fruit. Het verlies gebeurt in verschillende onderdelen van de keten, ook tijdens het logistieke proces. Een optimaal logistiek traject kan helpen het verlies te beperken", vertelt Steve Alaerts van foodcareplus.

Last mile
Hij geeft aan dat logistiek niet de belangrijkste factor is in het verspillingstraject. "Er gaat veel verloren in de koelkast van de consument. Daarnaast is er bij retail altijd een vast percentage wat niet wordt verkocht. Het leeuwendeel wordt al weggegooid in de 'last mile', nog voordat het geconsumeerd wordt. Opvallend is het verschil van 'waste' bij ontwikkelingslanden en industriële landen. In ontwikkelingslanden gaat het grootste deel verloren tijdens de oogst en productie en bij de industriële landen is dat vooral bij de retail. Daarnaast ligt de verspilling per capita in Europa een stuk hoger dan in Azië en Afrika."

Slimme logistiek

Steve ziet het als een uitdaging voor de logistieke sector om verspilling te verminderen. "Wij als logistieke sector kunnen bruggen bouwen. Ondertussen doen we al veel om foodwaste te voorkomen in de haven. Zo hebben we wereldwijd 600 miljoen m3 koelopslag. Daarnaast investeren we als foodcareplus in slimme logistiek, waarbij we zaken als temperatuur en tijd meer in de hand hebben."

Wat kan de sector doen?

Volgens Steve moeten bedrijven in de toekomst veel meer samenwerken. "Daarnaast moeten we samen logistieke processen op maat aanbieden. Het is belangrijk dat specialisten dit doen, met voeding moet je uiterst voorzichtig omgaan. We kunnen naar een betere productieplanning en daarnaast investeren in logistieke tools. Data met elkaar delen is cruciaal. Meten is weten. Ook kunnen we in sommige onderdelen van de keten nog sneller reageren."

NxtPort
Eén van de zaken waar meerdere partijen in de haven hard aan werken is NxtPort. Eind januari introduceerde de Antwerpse havengemeenschap het digitale platform. Dit zal fungeren als een soort 'virtuele opslagplaats' van gegevens die afkomstig zijn van de maritieme supply chain. NxtPort is gericht op het verbeteren van de efficiëntie van de containeroverslag in de haven van Antwerpen. Door meer realtime data te verzamelen en te delen met de meerdere partijen kunnen we producten slimmer en sneller vervoeren en gaan we voedselverspilling tegen. We kunnen met de juiste logistiek zelfs meer inkomen genereren."

Als denkoefening gaf Steve nog mee dat de sector erover na moest denken om eventuele veranderingen aan te brengen in het businessmodel. Kunnen we bepaalde producten voor de verwerking niet tijdens het logistieke proces verwerken of invriezen? Of bewaren in de opslag en pas verhandelen als er vraag naar is?"

Voor meer informatie:
Steve Alaerts
foodcareplus
Office Sneeuwbeslaan 14
2610 Wilrijk (Belgium)
Phone +32-3-2429154
Fax +32-3-2481167
s.alaerts@foodcareplus.com
www.foodcareplus.com