Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proef: gebreksverschijnselen in paprika

In de professionele glastuinbouw worden gewassen geteeld in diverse soorten substraat. Ze kunnen geteeld worden in volle grond, in potgrond of in kunstmatige substraten. Gedurende de teelt kunnen problemen ontstaan waardoor de gewassen gebreken vertonen. Afgelopen jaar werd in 'de Kas' door Van der Knaap een proef gedaan om te kijken welke symptomen gewassen vertonen bij het ontbreken van bepaalde voedingselementen.

De proef
Het ontstaan van gebreken betekent dat de plant één of meerdere voedingselementen niet voldoende tot zich kan nemen. Het gebrek aan een bepaald element uit zich in afwijkende groei, productie of kleur van het gewas. Tijdens de proef werd gekeken naar de gebreken die twee gewassen, hortensia en paprika, vertoonden bij het ontbreken van bepaalde voedingselementen. 

De hortensia werd op 100% fijne kokos (Knaap Elite) gezet, de paprika werd geteeld in Forteco Power Growpotten. Om de proef zo min mogelijk te beïnvloeden, werd geen basisbemesting meegegeven aan het substraat. Beide gewassen kregen een voedingsoplossing met een EC-waarde van 2,5. Bij iedere behandeling werd vervolgens een element weggelaten. De referentieplanten misten geen hoofd- of spoorelementen. De elementen waarvan het effect op de gewassen werd getest, waren: fosfor, stikstof, kalium, calcium, magnesium, ijzer, borium, sulfaat, zink, koper, molybdeen en mangaan.



Resultaten
Van beide gewassen werden zowel grond- als bladmonsters genomen om te bepalen of het missende element niet kon worden teruggevonden in het blad of in het substraat. Daarnaast werd zichtbaar of de plant de overige elementen wel voldoende tot zich heeft kunnen nemen. In alle gevallen bleek dat het betreffende element echt niet aanwezig was en dat er geen verstoringen waren in de opname van de overige voedingselementen.

Bovengronds
Over de gehele proef kan worden geconcludeerd dat het ontbreken van bepaalde elementen, zoals stikstof, fosfor, kalium, calcium, magnesium en ijzer, vrij snel duidelijk zichtbaar was. Een tekort aan fosfor bijvoorbeeld, leidde tot een stilstand in groei en ontwikkeling na één week, bij een tekort aan stikstof was dit zelfs al vanaf de start. Necrose was waarneembaar bij een gebrek aan kalium, borium en calcium. Deze laatste veroorzaakte ook neusrot in de paprika. Een tekort aan ijzer leidde tot geelverkleuring van het blad.

Ondergronds
Over het algemeen kan worden gesteld dat bij een afwijkende groei bovengronds ook de wortelontwikkeling tegenviel. De beperkte groei bovengronds resulteerde in een nattere potkluit, wat nadelig is voor de wortelontwikkeling. Daarnaast miste de plant door het ontbreken van bepaalde voedingsstoffen ook de enzymen die de wortelontwikkeling versterken.

Oogst (paprika)
Het effect van zink- en kopergebrek was een hoog vruchtgewicht, maar een zeer laag aantal vruchten. Het gewas met het tekort aan kalium daarentegen, had een groot aantal vruchten, maar een lager gemiddeld gewicht. De referentie kwam hier als beste naar voren met een goed gemiddeld vruchtgewicht en aantal vruchten.

Voor meer informatie: 
Van der Knaap Groep
Raymond van Ispelen
Bovendijk 50 
2295 RZ Kwintsheul 
T: 0174 296606 
E: r.vanispelen@vanderknaap.info
www.vanderknaap.info

Publicatiedatum: