Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Risico en verspreiding van plantenvirussen

Plantenvirussen kunnen een tal van ziekten veroorzaken in onze gewassen. De effecten hiervan lopen uiteen van allerlei verkleuringen en vergroeiingen – waardoor producten minder waard of onverkoopbaar worden - tot zelfs het afsterven van de plant.

Maar een virusinfectie kan ook symptoomloos verlopen en dan ziet de gastheersplant er gezond uit. Onopgemerkte, symptoomloze infecties kunnen ernstige gevolgen hebben voor de export van agrarische producten, vooral wanneer de betrokken virussen een quarantainestatus hebben in andere landen.

De gangbare gewasbeschermingsmiddelen werken niet tegen plantenvirussen, dus planten die eenmaal geïnfecteerd zijn door een virus kunnen niet meer worden genezen. Boeren en tuinders doen er dan ook alles aan om hun gewassen virusvrij te houden. Ze beginnen de teelt met gecertificeerd virusvrij materiaal (zaad, stekken of pootgoed). Daarnaast zullen ze maatregelen nemen om virusverspreiding naar hun gewas en binnen hun gewas tot een minimum te beperken. Om dit effectief te kunnen doen is het belangrijk te weten hoe virussen zich verspreiden en dus van de ene naar de andere plant komen.

Verspreiding van virussen
De manier van verspreiding verschilt aanzienlijk tussen de verschillende virusgroepen. Enkele voorbeelden van verspreidingsroutes die virussen kunnen nemen, zijn:
  1. Via insecten (bladluizen, wittevliegen)
  2. Via de grond (aaltjes, bodemschimmels)
  3. Door contact en gewasbehandelingen
Vaak wordt aangenomen dat virussen binnen een bepaalde groep hetzelfde verspreidingsmechanisme hanteren.

Torradovirus in sla
WUR-onderzoek richt zich bijvoorbeeld op een recent ontdekt virus in sla. Dit virus behoort tot het geslacht Torradovirus. Van deze groep was bekend dat ze door wittevliegen worden overgedragen. Uit onderzoek bleek dit virus, het Lettuce necrotic leaf curl virus, niet door wittevliegen maar door bladluizen te worden verspreid. Het is dit soort informatie die boer en tuinder nodig hebben om de juiste beheersmaatregelen te kunnen nemen en verspreiding van het virus te voorkomen.

Bron: Wageningen University & Research
Publicatiedatum: