Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Met smaak en kleur ook in grof tros onderscheid richting handel”

Tholen - Het verschil maken in grof tros doe je niet alleen in de kas, vinden de veredelaars van Axia Vegetable Seeds. "De productie van het hoofdras halen is voor een nieuw ras een minimale eis om mee te kunnen doen, maar het verschil maak je verder in de keten op kwaliteit."

Met zo'n 500 hectare areaal in Nederland is het segment grof tros de grootste in de Nederlandse tomatenteelt. Het is dan ook geen wonder dat de veredelingsbedrijven flink hun best doen om hier voet aan de grond te krijgen. Bij Axia Vegetable Seeds doen ze dat dit jaar met het nieuwe ras Xandor.



De afgelopen jaren zijn de productiecijfers in grof tros flink gestegen. Het is een van de belangrijkste criteria van het segment, bevestigt Michel de Winter van Axia Vegetable Seeds. "Als je daarop moet inleveren, kun je niet eens meedoen. Daar selecteren we onze nieuwe rassen sowieso op. Maar het is niet het enige punt." Met name verder in de keten liggen er voor grof tros verbeterpunten op het hoofdras, zien ze bij Axia Vegetable Seeds.

Handelskanaal
Verder in de keten gaat het niet alleen meer om de productie, maar komen ook smaak, kleur en houdbaarheid aan bod. "Dat zijn punten waar het hoofdras in tros grof nu tekort komt. En dat zijn juist de zaken die voor de handel en de retail belangrijk zijn", vult Cees Kortekaas aan. "We wilden daarom een ras dat zich sowieso op kleur en smaak zou onderscheiden van het hoofdras. Daarnaast blijkt dat Xandor ook qua houdbaarheid hoge ogen gooit. De groene delen blijven sterk. We zien dit ook in de Belgische rassenproeven terug. Dan lukt het met Xandor om je richting de handel te onderscheiden."



Nu wil het bedrijf flinke stappen zetten in binnen- en buitenland. "We laten nu de potentie zien aan telers. Hij staat in onze demokas, hij staat uit in diverse proeven en twee telers zijn er al op grotere schaal mee aan de slag. Met grotere proeven kun je ook specifiek op de Xandor gaan sturen. Dat biedt weer ruimte in de productie en kwaliteit. Minimaal meedoen qua productie met het hoofdras en vooral flinke stappen zetten qua kwaliteit – daar willen we mee aan de slag."




Voor meer informatie:
Axia Vegetable Seeds
Cees Kortekaas (e-mail)
Michel de Winter (e-mail)