Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

3,1 miljoen voor Europees project 'zilte landbouw'

Vanuit het Europese INTERREG-programma North Sea Region gaat er 3,1 miljoen euro naar het project 'zilte landbouw' (saline farming). Hierbij wordt onder leiding van de provincie Groningen in verschillende landen rondom de Noordzee gewerkt aan innovatieve methoden om gewassen te verbouwen op verzilte gronden. Het project kost in totaal 6,2 miljoen euro en loopt tot eind 2021. Het is de bedoeling dat bij de dubbele dijk die wordt aangelegd bij Hoogwatum, vlak bij Delfzijl, straks volop wordt geƫxperimenteerd met zilte teelt.

Stijgende zeespiegel
Door klimaatveranderingen stijgt de zeespiegel steeds verder. Als gevolg hiervan dringt zout water steeds verder landinwaarts binnen, waardoor er verzilte teeltgronden in de kustgebieden ontstaan. Dit vormt wereldwijd een groot probleem. Om deze gronden ook in de toekomst te kunnen blijven gebruiken, zijn gewassen nodig die tegen zout kunnen. Door te experimenteren met de zouttolerantie van bestaande gewassen, kunnen ze worden gemodificeerd, zodat ze in de toekomst ook goed gedijen op verzilte grond. Hierbij kan het gaan om aardappelen en diverse groentensoorten. Er wordt her en der al met zouttolerante gewassen geƫxperimenteerd, zoals bij het Zilt Proefbedrijf Texel. Verder worden ook de mogelijkheden van nieuwe gewassen nadrukkelijk onderzocht. Denk bijvoorbeeld aan zeewier, ijskruid of lamsoor.

Dubbele dijk
Tussen de dubbele dijk die bij Delfzijl wordt aangelegd, komt een gebied waar de mogelijkheden voor zilte teelt worden uitgeprobeerd. De huidige dijk voldoet niet meer aan de veiligheidseisen en moet daarom versterkt worden. Het concept van de dubbele dijk is ontwikkeld door de provincie en het waterschap Noorderzijlvest. De komende jaren wordt dit proefproject verder uitgewerkt. Behalve voor zilte teelt is er bij de dubbele dijk straks ook ruimte voor een experiment met overtollig slib en een nieuw natuurgebied.

Bron: Provincie Groningen
Publicatiedatum: