Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
22 juni, Berkel en Rodenrijs

"Greenport Hub tilt tuinbouwvragen naar academisch niveau"

Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus werken samen in een strategische alliantie met als doel academische kennis inzetten voor het helpen oplossen van de grote en complexe maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Vraagstukken worden thematisch benaderd door zogenoemde Centres. Het Centre for Sustainability zet zich in voor drie 'hubs': Smart City, Happy City en de Greenport Hub.

Op 22 juni is de kickoff van de Greenport Hub bij Koppert Biological Systems.
Coen Hubers coördinator van de Greenport Hub: "We hebben een fantastisch programma met echte vrijdenkers en kritische geesten, zoals dagvoorzitter Dick Veerman (Foodlog), Peter Jens (Koppert Biological Systems) en Herman de Boon (voorzitter bestuur Biobased Delta). Tijdens de kickoff willen we een dialoog aangaan met onder meer ondernemers uit de tuinbouw: welke onderwerpen op het gebied van Digitalisering, Voeding & Gezondheid en Biobased verdienen academische aandacht?"

Nu beschikt de tuinbouw al over veel academische denkkracht, namelijk in Wageningen en WageningenUR Glastuinbouw in Bleiswijk. Een echte groene universiteit. Maar in deze tijden is ook andere, aanvullende kennis nodig. "De kennis van de 'grijze' universiteiten kun je prima combineren met groene kennis. Iedere universiteit heeft zijn eigen krachten. Zo is Universiteit Leiden een brede, 'onderzoeksintensieve' universiteit met een belangrijk aandeel fundamenteel onderzoek. Technische Universiteit Delft heeft een breed spectrum aan ingenieurswetenschappen en Erasmus Universiteit Rotterdam is een maatschappelijk georiënteerde researchuniversiteit met een focus op gezondheid, welvaart, cultuur en bestuur."

Maar naar welke vraagstukken moeten studenten en onderzoekers van de universiteiten onderzoek doen, en op welke onderwerpen moeten ze hun licht laten schijnen? Het zoeken naar die antwoorden is de opgave voor de Greenport Hub, vertelt Hubers.

"We betrekken de tuinbouwpraktijk actief bij de Greenport Hub: telers, toeleveranciers, overheden, kennisinstellingen. De complete triple helix dus. Dat doen we allereerst tijdens de kickoff: dat is de eerste stap voor een verdieping van de onderzoeksagenda voor de tuinbouw. We werken dan samen aan een stip op de horizon. Maar ook daarna blijven we de dialoog aangaan met de tuinbouw."

"Verbinden en nieuwe inzichten dat willen we bereiken met deze samenwerking en ook het interesseren van studenten vanuit niet-traditionele studies voor de Greenport", zegt Jolanda Heistek.

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden voor de kickoff.

Publicatiedatum: 19-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: