Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groeien groenten straks langs de muur?

Op de testwand van de 'Bayerische Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau' (LWG) in Veitshöcheim groeien groenten sinds woensdag 31 mei 2017 in de ware zin van het woord in de hoogte – en dan niet vanuit de grond omhoog, maar van boven naar beneden langs een muur. Met het pilotproject 'Gemüsefassade' (groentengevel) wil men testen of de tegenwoordig reeds gebruikte systeemoplossingen met beplante voorgevels, ook voor de groententeelt geschikt zijn. De vier testwanden met elk een teeltoppervlak van circa 6 m² zullen daarbij gedurende een periode van twee jaar getest worden op hun geschiktheid voor de praktijk.


Op de foto ziet men het afvoersysteem aan de onderkant van de testmuren. Hierdoor gaat het overtollige water niet verloren, maar wordt weer toegevoerd in het systeem voor de volgende keer gieten. Foto: Bayerische Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau, Veitshöchheim

Testmuur

Op een meer dan 20 meter lange muur op de LWG-campus in Veitshöchheim werden voor de test vier verschillende systeemoplossingen voor de begroeiing van de gevels geïnstalleerd, onderverdeeld in vier afzonderlijke testoppervlakken. "De systemen werden reeds succesvol ingezet bij de gevelbeplanting met vaste planten en sierplanten ingezet. "Ons doel is echter om de systemen ook te testen op de geschiktheid voor de groententeelt", legt Florian Demling uit. De Bachelor of Science voor tuinbouw die zich bij de LWG bezighoudt met bouw en vegetatietechniek, leidt de test. Het doel van het Beierse onderzoeksproject is om de mogelijkheden van dak- en gevelbeplanting in het kader van 'Urban Gardenings' te onderzoeken, oftewel de teelt van groenten en fruit in steden.


Testleider Florian Demling naast één van de systemen. Foto: Bayerische Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau, Veitshöchheim

De muur komt tot leven - de test begint

Bij het planten en zaaien op 31 mei 2017 werden in totaal 392 slaplanten en 196 aardbeienplanten geplant evenals 196 sperziebonen gezaaid. Daarmee is een levendige muur ontstaan – de 'Living Wall'. De keuze voor de planten is bewust gemaakt want sla, bonen en aardbeien stellen soortgelijke eisen aan bemesting en bewatering.

Nu begint voor Florian Demling het echte werk. "In het middelpunt van de test staat de individuele plantontwikkeling", legt hij uit. De vitaliteit van de planten wordt regelmatig gecontroleerd, en daarnaast is vooral het eindresultaat, oftewel de uitval bij de oogst, belangrijk voor de totale beoordeling. Uiteindelijk moet zo vast worden gesteld welk systeem het beste geaccepteerd wordt door de planten.
Publicatiedatum: