Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waar moet je op letten bij aardbeienteelt op water?

Als antwoord op de wereldwijd groeiende zachtfruitmarkt zijn kassenbouwers en toeleveranciers nieuwe productiesystemen aan het ontwikkelen om de efficiëntie van susbstraatteelt te maximaliseren.



Dit was ook de reden voor de Spaanse kassenbouwer J.Huete om de mogelijkheden voor zachtfruitproductie met gootsystemen nader te bekijken. Bij het analyseren van diverse productiesystemen, kasinstellingen en gewassituaties kwamen ze uit op een breed scala aan verschillende systemen, allemaal met de filosofie en het doel om de efficiëntie te maximaliseren, ongeacht de situatie. Daar niet elk gewas hetzelfde is, vereist elke situatie, locatie en project een andere aanpak.

Voor aardbeien, de grootste productcategorie in zachtfruit, zijn er een aantal systemen beschikbaar. Naast de traditionele laag geplaatste gewassen op lage gootsystemen zijn dit vier van de meest gebruikte verhoogde systemen in kassen:

1. Het traditionele verhoogde systeem, waarbij de gewassen en hun goot aan palen vastzitten. De productiehoogte varieert tussen 100 en 120 centimeter en de vaste ruimte tussen de goten is ongeveer 100 cm.

2. Het ophangsysteem. Ook hier is de vaste ruimte tussen de goten ongeveer 100 cm, alleen in dit geval worden de goten opgehangen in een traliewerksysteem dat aan de kas is bevestigd. Het voordeel van dit verhoogde systeem is het installatiegemak en de uniformiteit van de helling- en drainagegradiënt. Een ander voordeel is dat de grond helemaal obstakelvrij is, wat de schoonmaak en vervanging van de bodembedekking vergemakkelijkt.

3. Een meer geavanceerd systeem is het schommelsysteem. In deze situatie kan de ruimte tussen de gewassenrijen worden aangepast tussen de 80 tot 100 centimeter, waardoor werknemers er tussendoor kunnen lopen en wanneer nodig toegang hebben tot de gewassen. Het belangrijkste voordeel van zo'n systeem is dat het aantal gewassen per vierkante meter kan worden verhoogd en er minder productieruimte nodig is.

4. Een nog vooruitstrevender systeem is een oscillerend of liftsysteem. Huete introduceerde vorig jaar een geautomatiseerde versie van dit systeem tijdens de Fruit Logistica in Berlijn. Met het liftsysteem is een maximale plantdichtheid mogelijk, daar de afstand tussen de goten minimaal is (50 cm). Bij het werken met het gewas gaan sommige van de goten (de even rijen) omhoog en wordt de rest (de oneven rijen) naar de gewenste werkhoogte getild.

Om te bepalen welk systeem jij wilt gebruiken, wordt een kritische analyse van de aanwezige parameters aangeraden. Een gootsysteem moet in de eerste plaats een correcte drainage en afvoer van het overtollige irrigatiewater mogelijk maken en zorgen voor een goede beluchting van de wortelsystemen en voorkomen dat de voet van de planten te nat wordt. 



In de struikstadia van gewassen zoals frambozen, bramen en blauwe bessen is het productiesysteem verschillend maar heeft altijd dezelfde technische basis en dezelfde doelstellingen als de aardbeiensystemen. Er kan bijvoorbeeld ook een vloersysteem worden gebruikt, zoals een goot met afstandshouder, waarop potten, bakken, teeltzakken, etc. kunnen worden geplaatst.

Voor meer informatie over elk van deze systemen:
J.Huete International 
Leonardo Juarez - Export Manager 


Publicatiedatum: