Dé website voor de Nederlandse groententeelt


Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Schijf maakt juiste prognose van oogst en kwaliteit

"Veel exporteurs vinden het lastig om een juiste prognose te maken van de hoeveelheid groenten en fruit, die ze produceren en hoe de kwaliteit van deze producten is," zegt Adam Wolf van Arable. "Toegang hebben tot de juiste data is essentieel," voegt hij toe. Als een exporteur teveel producten heeft, kan hij ze niet voor een goede prijs verkopen. Aan de andere kant, als de exporteur niet genoeg producten heeft, is de koper ontevreden. Om kopers tegemoet te komen, moeten exporteurs dan soms zelfs producten van andere producenten kopen, wat erg duur kan zijn.

"Vaak zijn de exporteurs niet de telers van de producten, maar krijgen zij toestemming van de telers om scouts te sturen die monsters nemen en verschillende delen van de productie op te meten," zegt Wolf. Vaak wordt deze data een maand voordat de producten worden verzonden, verzameld. Drie weken voor verzending worden de contracten samengesteld. "Deze methode wordt al tientallen jaren gebruikt, maar de ramingen kloppen vaak niet en zitten er soms wel 20 - 50 % naast, zegt Wolf.  De kosten van onjuiste ramingen
De ramingen van bananen zijn het meest correct: tot op 5%. De ramingen van watermeloen zijn tot 50% juist en aardbeien maar 20%. In de meeste gevallen maken medewerkers van de teeltbedrijven de prognoses. "Alleen al binnen de aardbeiensector in de Verenigde Staten zorgen de inaccurate ramingen voor een verlies van $500 miljoen (€444,3 miljoen), vertelt Wolf.

Prognose apparaat
"Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in optimalisatie modellen. Hoe krijg je de meeste voordelen, terwijl je zo min mogelijk risico's neemt? In 2010 zijn we begonnen met het ontwikkelen van een apparaat die data over gewasgezondheid, microklimaten en bodemtypes verzamelt. Deze data heeft directe invloed op de opbrengst, kwaliteit, timing en de bederfelijkheid van de producten," zegt Wolf.  

"Een systeem zoals deze, die alle factoren combineert, bestond nog niet." Het resultaat is een schijf van ongeveer 17,8 cm breed die midden in de productiegebieden geplaatst  wordt. "Het is een gewasstation in plaats van een weerstation," zegt Wolf. "Het apparaat, genaamd Arable Mark, is robuust en geschikt voor alle weersomstandigheden, ook in tunnelkassen en boomgaarden. Het apparaat kan op vele plekken geplaatst worden. Dit gebied is dan wel representatief voor andere gebieden en districten.

Het grootste gedeelte van Arable's onderzoeken en ontwikkelingen hebben plaatsgevonden op het gebied van aardbeien. Miscalculaties zijn door de Arable Mark verminderd van 20% tot 5%. Naast aardbeien wordt nu ook onderzoek gedaan met sla, druiven, bladgroenten en steenfruit.Voordelig
Het apparaat van Arable is goed betaalbaar met een prijs van $650 (€577,20). Een maandelijks abonnement is verkrijgbaar vanaf $40 (€35,50). Het bedrijf heeft tijdens de ontwikkelingsfase ook gekeken of het mogelijk was om het apparaat in het buitenland te verkopen en ze hebben nu een systeem ontwikkeld die wereldwijd bruikbaar is. Arable heeft nu bijvoorbeeld contact gelegd met een grote teler van sla in Europa. Dit bedrijf verkoopt voor $300 miljoen aan producten en heeft een marktdeel van 90% in hun thuisland met productie in zowel het Verenigd Koninkrijk als Spanje. "Voor een bedrijf als deze is het van vitaal belang om een betrouwbare prognose te kunnen stellen voor productie en kwaliteit," laat Wolf weten.

Arable zal zijn producten tentoonstellen tijdens United Fresh in Chicago. Ga naar stand FTZ23 voor meer informatie.Contact:
Adam Wolf
ArablePublicatiedatum: 15-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: