Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Engelse telers presenteren visie op handel na Brexit

De nationale telersorganisatie NFU vraagt om een scherpe politieke blik op markten in binnen- en buitenland met betrekking tot de Britse voedsel en dranken export, die £13,8 miljard waard is.

In een nieuwe editie A New Outlook on International Trade, de laatste in een reeks rapporten over NFU's Vision for the Future of Farming (de visie van de vakbond over de toekomst van het telen), benadrukt de NFU de risico's en kansen voor de landbouw in handelsakkoorden die fundamenteel zijn voor de toekomst van de sector.

NFU voorzitter Meurig Raymond: "Over iets meer dan twee weken zal de regering de formele onderhandelingen beginnen voor het verlaten van het Verenigd Koninkrijk van de EU en mogelijke handelsovereenkomsten zullen een kernpunt worden in deze gesprekken, voor zowel telers als degenen aan de onderhandelingstafel.

"Het is cruciaal dat het voor de overheid die deze gesprekken leidt heel duidelijk is wat belangrijk is voor het succes van de Britse tuinbouw. Het juiste handelsakkoord zal essentieel zijn voor veel teeltbedrijven en het vermogen van het land om voeding te produceren."

"Het lijkt mij duidelijk dat de regering moet streven naar een ambitieuze vrijhandelsovereenkomst met de EU, gezien de export van meer dan 70% Brits voedsel en dranken naar de EU."

Voor de tuinbouwsector is het belangrijk dat de overheid drie basisprincipes voor de handel in het vizier houdt:
  • Handhaving van de toegang tot de EU-markt met minimale tarieven en niet-tarifaire belemmeringen;
  • Het baseren van de onderhandelingen op gedetailleerde economische rapportages en consultatie met de sector voordat er offertes worden uitgewisseld;
  • Waarborgen dat Britse telers niet in een negatieve concurrentiepositie komen ten opzichte van overzeese producenten met andere normen.
"Tijdens de onderhandelingsperiode van twee jaar moet er veel worden besloten dus is het essentieel dat we overgangsregelingen voorbereiden zodat het niet bergafwaarts gaat. Teeltbedrijven hebben tijd nodig om zich aan nieuwe handelssituaties aan te passen."

Bron: NFU
Publicatiedatum: