Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onkruidbestrijding met fumiganten

Wetenschappers aan de University of Florida geloven dat ze met een combinatie van fumiganten onkruid kunnen bestrijden die anders de groententeelt belemmeren.

Onderzoekers van het UF Instituut voor Voedsel- en Landbouwwetenschappen (IFAS) hebben aangetoond dat telers fumiganten kunnen inzetten voor een compleet teeltgebied in plaats van alleen voor een situatiegerichte aanpak. Fumiganten toegepast in een specifieke zone waar onkruid ontkiemt kan de hoeveelheid onkruid die er groeit verminderen. Volgens de onderzoekers kan dit telers helpen plagen te bestrijden precies daar waar ze de meeste problemen veroorzaken.

In de regel bestrijden de telers plagen door fumiganten in de bodem van een verhoogd perk te injecteren om plagen en ziekteverwekkers in het grondbed te doden. De afgelopen jaren hebben onderzoekers Nathan Boyd, Joe Noling en Gary Vallad gewerkt aan de ontwikkeling van beheerzones voor bodemontsmettingsmiddelen (fumiganten). 

"Het concept beheerzones is nieuw voor Florida, maar ook voor andere regio's in de VS," zegt Boyd. "Voor onkruidbestrijding suggereren we applicatie dichtbij het oppervlak waar het onkruid groeit." Onkruidbestrijding is belangrijk omdat onkruid de groei van onder andere tomaten, paprika en aardbeien belemmert. Volgens eerder UF/IFAS-onderzoek verlaagt het onkruid knolcyperus paprika-oogst met ongeveer 70% en de tomatenoogst met 50%. 

In een nieuwe studie zijn de UF/IFAS-onderzoekers erin geslaagd onkruid afdoende te bestrijden met een combinatie van dimethyldisulfide en metam-kalium.

Boyd vergelijkt de onkruidbeheerzone met de verzorging van je gazon: "Er zijn gebieden waar onkruid meer voorkomt dan in andere, of zones waar het gras minder goed groeit. Wil je een gezond en mooi gazon dan moet je de probleemgebieden aanpakken. Wat we hebben ontwikkeld is een vergelijkbaar concept. Als je het onkruid met de fumiganten bestrijdt hoef je geen andere gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Door een betere toepassing van gewasbeschermingsmiddelen kan het algemene gebruik ervan worden verminderd."

Het nieuwe onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in het tijdschrift Crop Protection.

Bron: University of Florida
Publicatiedatum: