Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aquafarm: Van zuiveren naar oogsten

In het project Aquafarm staat het verwaarden van afvalwater door het produceren van producten met een economisch toegevoegde waarde centraal. Het project in de kassen van Radboud Universiteit Nijmegen ontwikkelt een productieketen van hoogwaardige bouwstoffen door natuurlijke omzettingsprincipes van organismen te gebruiken.

Natuurlijk zuiveringsprincipe
Aquafarm past natuurlijke zuiveringsprincipes toe om onder gecontroleerde en gestuurde omstandigheden producten te laten groeien. Na het oogsten van de producten blijft er schoon water als restproduct over. Het grote verschil tussen Aquafarm en andere rioolwaterzuiveringssystemen is dat met dit project gecascadeerd (achtereengeschakeld) in monoculturen wordt gezuiverd. Naast het produceren van hoogwaardige stoffen worden alle schadelijke stoffen verwijderd, zoals in de toekomst medicijnresten.

Innovatie
De innovatie van Aquafarm zit in de juiste keuze van de organismen en die op een slimme manier aaneen te schakelen. Daardoor zijn maximaal hoogwaardige grondstoffen te produceren, terwijl deze organismen ook het water zuiveren. Hiervoor worden wetenschappelijke en praktijkkennis uit verschillende sectoren samengebracht.

Kennis over de werking van voedselwebben en zelfreinigend vermogen van de natuur en kennis over inhoudsstoffen, mogelijke biobased toepassingen en kennis van de markt. Technische kennis en de laatste ontwikkelingen op het gebied van het optimaliseren van groeicondities met beperkte ruimte. Denk hierbij aan vertical farming, toepassing van LED-belichting, ontwikkelingen op het gebied van stadslandbouw en aquaponics. En natuurlijk kennis op het gebied van het zuiveren van afvalwater en de kwaliteit van het water.

Multidisciplinair team
Het samenbrengen van deze kennis gebeurt door in een multidisciplinair team te werken aan onderzoek, ontwerp én toepassing. Door dit in nauwe samenwerking te doen, zorgt ervoor dat de resultaten en de inzichten bij elkaar zijn op te tellen. En van daaruit worden weer nieuwe acties uitgezet, waardoor Aquafarm een rijk initiatief is.

Onderzoeksresultaten
Een jaar onderzoek leert dat met macro-organismen (planten en dieren) afvalwater verdergaand is te zuiveren en tegelijkertijd slib is te reduceren. Ook is nu vast komen te staan dat tijdens dit zuiveringsproces op hoog belast water biomassa is te produceren, waarmee belangrijke stoffen als stikstof en fosfor zijn terug te winnen. Daarbovenop heeft de cascadering bijzonder veel potentie, waardoor een complementaire zuivering ontstaat.

Biobased economy
Voor de productie en afzet van hoogwaardige bouwstoffen wordt gericht gekeken naar de marktsegmenten feed, food en farma. Daarmee sluit de Aquafarm vanuit de economische-technologische waardepiramide (biobased economy) aan op de denkwijze van de Energie- en Grondstoffen Fabriek, een initiatief van de Nederlandse waterschappen. De waterschappen beschouwen afvalwater niet langer als een afvalproduct, maar als een bron van duurzame energie, grondstoffen en schoon water.

Initiatiefnemers
Aquafarm is een initiatief van Wageningen Environmental Research (Alterra), Radboud Universiteit (Institute for Water and Wetland Research), B-Ware Research Centre, de drie waterschappen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Rivierenland en de initiatievenfabriek van P2.

Het team van Aquafarm komt graag in contact met telers, ontwikkelaars en vernieuwers in de glastuinbouw om van elkaar te kunnen leren. Hebt u ideeën, suggesties of interesse? Neem dan contact op met: Judith Hoogenboom via telefoon 06-51593556 of per mail judithhoogenboom@aquafarm.nl.

Bron: Glastuinbouw Waterproof
Publicatiedatum: