Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mohamed Hage, mede-oprichter en CEO van Lufa Farms:

"Voor onze vierde vestiging overwegen we LED"

Lufa Farms werd in 2009 opgericht. Mede-oprichter en CEO Mohamed Hage zegt dat het doel hierbij was om lokaal te telen zodat mensen duurzamer zouden kunnen leven: 'Dat is een soort mantra van het bedrijf. Om mensen in steden te voeden. We hebben het bedrijf gelanceerd met de eerste in 2010-2011 in Montreal gebouwde kas. Het was de eerste commerciële dakkas, een faciliteit van 32.000 m2 waar we onder andere tomaten, komkommers, paprika en sla teelden."


Mohamed Hage, mede-oprichter en CEO van Lufa Farms, zegt dat na het succesvol gebruik van LED's voor groentezaailingvermeerdering hij van plan is om voor de productie in de volgende kas van het bedrijf ook het gebruik van LED's te overwegen.

"We zijn begonnen de groenten direct aan consumenten te verkopen. Die schreven zich in en ontvingen wekelijks een mand groenten." In 2013 opende Lufa Farms een tweede dakkas van 46.000 m2 waar 10 verschillende tomatenrassen worden geproduceerd. In 2017 werd hun grootste en meest geavanceerde dakkas van 63.000 m2 geopend, die meer dan 40 soorten groenten produceert waaronder bindsla, botersla en rood en groen eikenbladsla.

Volgens Hage is verkoop direct aan de consument een ingewikkeld proces: "We moeten niet alleen een goede teler zijn maar ook goed zaken kunnen doen. We kozen voor dakkassen omdat het de enige manier was om lokaal te kunnen telen. Het traditionele voedselproductiemodel werkt niet goed. Telers zitten ver van de steden en hun productie moet door een doolhof van inefficiënte, verkwistende kanalen met ook nog 30-40% kwaliteitsverlies. En iedereen in die keten moet gecompenseerd worden."

Door direct aan de consument te verkopen wordt het meest verse voedsel geleverd: "De enige manier om dit te doen was op dezelfde dag aan de consument aanbieden. Het zou jammer zijn geweest om zo hard te werken om dit geweldige voedsel te telen en later te ontdekken dat het in supermarkten aan het verpieteren was."

Beperkte ruimte
De eerste dakkas van Lufa Farms is gevestigd in een gebouw waar de voedselmanden in elkaar worden gezet. Op de tweede en derde kaslocaties is er verder beperkte extra ruimte die door het personeel van het bedrijf wordt gebruikt. De rest van de ruimte wordt door andere bedrijven gebruikt.

Hage: "Vermeerdering is een belangrijk onderdeel van de kasproductie. We willen met goede zaailingen beginnen." Vanwege de beschikbare beperkte ruimte moest het bedrijf een alternatieve manier vinden om de zaailingen op te kweken.

LED's
De opkweekruimte bestaat uit een kasvak in de derde vestiging van Lufa Farms. Alle planten worden opgekweekt op een oppervlakte van 5000 m2 met drie niveaus verticale productie voorzien van GE Arize Lynk LED's.

"We zouden de opkweekruimte in de kelder zetten, maar we wilden dat het bovenste niveau door natuurlijk licht belicht zou worden om het natuurlijk licht en LED's te kunnen vergelijken. Alleen het topniveau ontvangt natuurlijk licht. De twee niveaus daaronder worden volledig afgeschermd door het topniveau dus belichten we die 100% met GE LED's."

"Hort Americas en GE hebben samengewerkt om ons hierover te adviseren omdat onze kennis over LED's minimaal was. We vertrouwden op hun expertise en suggesties waarvan is gebleken dat het echt werkt. Ik kan het sterk aanbevelen. Veel telers hebben niet genoeg ervaring om zelf beslissingen te kunnen nemen. Mensen zoals Chris Higgins bij Hort Americas die samenwerken met de ingenieurs van GE kunnen met de kennis van de teler de beste beslissing helpen nemen over wat voor lichtconcentraties, hoeveel armaturen, etc. er nodig zijn."


Lauren Rathmell, mede-oprichter, kas- en marketing directeur bij Lufa Farms, toont de Canadese premier Justin Trudeau hoe LED's in de nieuwe dakkas worden gebruikt voor de vermeerdering van zaailingen.

Goede gok
Hage zegt dat hij de investering in LED's voor de opkweekruimte als een grote gok beschouwde. "We waren eerst terughoudend over de installatie van LED's. Dit was onze eerste grote ervaring ermee. Ze hebben bewezen zeer succesvol te zijn. Voor de bouw van onze vierde faciliteit zullen we zeker LED's overwegen voor onze productieruimtes. Dat zal voor de productie in plaats van voor de vermeerdering nog een interessante stap zijn. We kunnen ook dit rendabel maken."

Hage overweegt verder serieus de omschakeling van hoge druk natrium (HPS) lampen naar LED's in toekomstige kassen van Lufa Farms. "De kosten zijn natuurlijk de belangrijkste overweging. We willen twee jaar onder LED's produceren om te bekijken of we de initiële kosten kunnen rechtvaardigen met de energiebesparingen in de eerste paar jaar."

Voor meer informatie:
Hort Americas
www.hortamericas.com

Lufa Farms
(514) 669-3559
info@lufa.com
montreal.lufa.com
Publicatiedatum: