Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Climeworks lanceert eerste commerciële lucht CO2-afvanginstallatie ter wereld

Climeworks heeft de eerste commerciële installatie ter wereld geïntroduceerd die atmosferische CO2 opvangt voor levering en verkoop. Het Zwitserse bedrijf gebruikt een Direct Air Capture (DAC) installatie met een gepatenteerde technologie die kooldioxide uit de lucht filtert. De installatie levert momenteel 900 ton CO2 per jaar aan een nabijgelegen kas om er groenten te helpen telen.



Het door de ingenieurs Christoph Gebald en Jan Wurzbacher opgerichte Climeworks ontwikkelde zijn technologie om atmosferische koolstof met een filter op te vangen waarbij voornamelijk laagwaardige warmte als energiebron wordt gebruikt. De DAC installatie is in Hinwil opgezet op het dak van een door de gemeentelijke administratie-orgaan KEZO beheerd afvalterugwinningsbedrijf, waarvan de restwarmte de Climeworks DAC-installatie aandrijft.



Tijdens het Climeworks opvangproces wordt CO2 chemisch op het filteroppervlak gedeponeerd. Wanneer deze vol zit wordt de CO2 geïsoleerd bij een temperatuur van ongeveer 100°C. Het zuivere CO2-gas kan dan op markten worden verkocht zoals de commerciële landbouw, de voedsel- en drankensector, de energiesector en de autobranche. Climeworks zorgt in Hinwil via een ondergrondse pijpleiding van 400m voor een constante aanvoer van CO2 aan een kas van Gebrüder Meier Primanatura AG voor de teelt van groenten zoals tomaten en komkommers.



Deze leveringsovereenkomst maakt van Climeworks' Hinwil-installatie de eerste directe luchtopnamefaciliteit ter wereld met een commerciële klant - een belangrijke stap voor de toekomst van negatieve emissietechnologieën. De Hinwil-installatie zal als een driejaar demonstratieproject dienen in samenwerking met partners Gebrüder Meier en KEZO, met een bijdrage voor de niet-afschrijfbare kosten aan het Zwitserse Federale Energiebureau (SFOE).



Negatieve emissies om doel van twee graden te bereiken
"Zeer schaalbare negatieve emissietechnologieën zijn essentieel om onder het twee-graden doel van de internationale gemeenschap te blijven," zegt Christoph Gebald. "De DAC-technologie biedt duidelijke voordelen om dit doel te bereiken en kan perfect met ondergrondse opslag worden gecombineerd. We werken hard aan het doel om tegen 2025 één procent van de globale CO2-uitstoot te filteren. Om dit te bereiken schatten we dat er ongeveer 250.000 DAC-installaties zoals die in Hinwil nodig zijn."



Grondstof voor dranken, brandstoffen en materialen
De door Climeworks opgevangen CO2 kan worden gebruikt om dranken koolzuurhoudend te maken en om klimaatneutrale brandstoffen en andere materialen te produceren. Lokaal CO2 opvangen voor industrieel gebruik stelt klanten in staat hun emissies en hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, aangezien momenteel de meeste industriële CO2 per vrachtwagen wordt vervoerd. In vergelijking met andere koolstofafvangtechnologieën kan een modulaire Climeworks installatie bijna overal worden gebruikt.



In de komende maanden is Climeworks van plan om meerdere commerciële proefprojecten op belangrijke doelmarkten te lanceren en willen ze het potentieel van de technologie testen om negatieve emissies te leveren door deze met ondergrondse opslag te combineren. Jan Wurzbacher: "Met de energie- en economische gegevens van de installatie kunnen we betrouwbare berekeningen maken voor andere grotere projecten en voortbouwen op de opgedane praktijkervaring." 

Voor meer informatie:
Climeworks
Birchstrasse 155
CH - 8050 Zurich
Switzerland
+41 (0)44 533 29 99
contact@climeworks.com
www.climeworks.com
Publicatiedatum: