Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanmelden deelname zuiveringscollectief AWZI Nieuwe Waterweg gestart

Glastuinbouwondernemers in het verzorgingsgebied van de AWZI Nieuwe Waterweg (AWZI-NW) kunnen zich aanmelden voor deelname aan de centrale collectieve waterzuivering.

Na een uitgebreid traject rondom de collectieve invulling van de komende zuiveringsplicht voor de glastuinbouw via de bestaande rioolwaterzuivering AWZI-NW, is het moment aangebroken dat tuinders in het verzorgingsgebied zich kunnen uitspreken over deelnamen aan dit collectief. LTO Glaskracht Nederland heeft op basis van alle uitwerkingen en het businessplan de uitgangspunten voor deelname aan het collectief op een rij gezet. U kunt via het aanmeldformulier aangeven aan met welke bedrijfslocatie(s) zij willen deelnemen aan de centrale collectieve waterzuivering AWZI-NW.

De aanmelding is op basis van de volgende uitgangspunten:
  • Waterstromen zijn in beeld en het afvalwater wordt ongezuiverd op de riolering in het verzorgingsgebied van de AWZI NW geloosd.
  • Centrale collectieve zuivering voor gewasbeschermingsmiddelen gebeurt op de AWZI-NW (Hoek van Holland) door het Hoogheemraadschap van Delfland.
  • De ondernemer betaalt daarvoor een extra zuiveringsheffing (zgn. retributie) van €825,-/hectare kas per jaar aan Delfland
  • Dit tarief is berekend op basis van minimale deelname van 1.270 ha en tien jaar deelname.
  • LTO Glaskracht Nederland vraagt voor deelnemende bedrijven maatwerk aan voor uitstel van de zuiveringsplicht (tot uiterlijk 1-1-2021).
  • Na 1-1-2018 kunnen ondernemers met dit maatwerk zonder zuivering gewasbeschermingsmiddelen blijven gebruiken (m.u.v. reeds bestaande eisen voor Imidacloprid houdende middelen, Nomolt en Calypso. O.v.v. mogelijke nieuwe eisen Ctgb. Zie berichtgeving).
  • Aanmelding voor het collectief kost €25.
Voor uitgebreidere achtergrondinformatie en randvoorwaarden behorend bij de deelname aan de collectieve waterzuivering AWZI Nieuwe Waterweg is een informatiesheet opgesteld. De realisatie van het zuiveringscollectief AWZI-NW is afhankelijk van het totaal aangemelde areaal (minimaal 1.270 ha) en het daaraan gerelateerde investeringsbesluit van het Hoogheemraadschap van Delfland. De mogelijkheid tot centrale voorzuivering alleen leidt op zich niet tot een verbeterde oppervlaktewaterkwaliteit. Delfland wil in de komende maanden tot afspraken komen over het goed huisvaderschap waarbij de eigen verantwoordelijkheid van de glastuinbouwondernemers voorop staat en emissies via het grond- of oppervlaktewater voorkomen worden.

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: