Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van Tuijl Zaltbommel: Van paprika's naar frambozen

Tholen - Voor het tweede seizoen staan er in de kas van Van Tuijl Zaltbommel niet alleen paprika's, maar ook frambozen. "We wilden iets waar we ons mee konden onderscheiden. Paprika's zijn een bulkproduct: je ziet dat bedrijven groeien of het niet redden", vertelt Geert-Jan van Tuijl, die samen met zijn broer Kees het bedrijf runt. "Een deel van onze kas is al wat ouder en dat maakte het al moeilijker om mee te draaien. Op deze locatie kunnen we qua oppervlakte niet meer groeien, dus zijn we op zoek gegaan naar iets anders."



Sinds vorig jaar is de helft van het areaal, 3 ha, gevuld met frambozen. Opvallend daaraan is dat de oorsprong van het familiebedrijf ook in het zachtfruit ligt. "In de jaren '80 werd er overgestapt op paprika's. Eerst alleen in de herfst, later het hele seizoen. Nu zijn we weer terug bij het zachtfruit", ziet Geert-Jan. Vorig jaar april werden de eerste Kwanza frambozen geoogst en via Veiling Zaltbommel in de markt gezet.

"Qua prijs viel het niet tegen, maar qua productie en organisatie was het nogal een leerjaar. Het was af en toe flink taai om doorheen te komen", vertelt hij eerlijk. Dat lag vooral aan onregelmatige productie, waar bijna niet op te plannen is. "De ene dag heb je 50% meer aan de planten hangen dan de andere dag. Zeker als je nog geen ervaring hebt, is dat lastig. Dit jaar kunnen we het al beter inschatten en worden we er minder door verrast, maar alsnog levert het wel eens stress op. Tja, dat hoort erbij."

De overstap van frambozen naar paprika's heeft grote gevolgen voor de arbeid op het bedrijf. "Klasse 1 wordt goed betaald, de rest van de productie levert weinig tot niets op. Alles wat je levert, moet daarom goed zijn. Het gaat niet heel snel en je moet voorzichtig werken - daar moet je tegen kunnen."



Ook de verdeling van het seizoen is anders. "De pieken zijn hoog, de rest van het jaar valt het wel mee. Op 3 hectare hebben we nu 70 werknemers mensen lopen. Die blijven 8 weken en gaan dan weer terug." Dat is meer flink met de paprika's, waar er de hele zomer gemiddeld 12 mensen op 3 hectare werken. "We houden nu pauze in drie groepen van 25 en de parkeerplaats staat goed vol. Je moet wat creatief zijn, maar het levert nog geen problemen op."

Bij Van Tuijl Zaltbommel wordt er nu nog op drie hectare paprika's geteeld. Komen daar ook frambozenplanten te staan? "Daar zijn we nog niet over uit. Er zitten overal voor- en nadelen aan en bovendien moet de markt het ook aankunnen." Precieze cijfers over het Nederlands areaal frambozen in de kas zijn er niet. Geert-Jan schat het in op zo'n 20 hectare. "Dan is nog eens 3 hectare extra een behoorlijke groei." Via Veiling Zaltbommel wordt wel getracht om met de klanten mee te groeien. "Dat gaat niet met trailers tegelijk hoor", lacht Geert-Jan. "Het is meer zo dat ze bij een trailer aardbeien 1 of 2 pallets frambozen meenemen. Dat probeert de veiling verder te stimuleren. De markt groeit en er zit verdere groei in, maar het moet zeker gedoseerd gaan."