Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe bio-verordening: 18 EU-lidstaten keren zich tegen

Afgelopen maandag heeft de meerderheid van de EU-lidstaten zich tegen een voorstel voor een nieuwe biologische landbouwverordening gekeerd. Duitsland stemde opnieuw voor de voortzetting van het overleg. De achttiende en laatste triloog, die gepland stond voor woensdag 31 mei, werd afgezegd. Felix Prinz zu Löwenstein, voorzitter van de 'Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft' (BÖLW), becommentarieerd:

"18 van de 27 EU-lidstaten hebben de onderhandelingen over een nieuwe biologische landbouwverordening de rode kaart getoond. De lidstaten weten: de afsluiting van een wetgevingsprocedure is niet altijd een succes. Er is vooral kritiek op de regels ter controle, die een brij aan gegevens zouden veroorzaken, zonder dat biologisch er nog betrouwbaarder van wordt.

De Duitse landbouwminister Schmidt moet zich nu actief inzetten voor een stopzetting van het wetgevingsproces, dat al bijna drieënhalf jaar zonder resultaat aan de gang is. Minister Schmidt heeft dit steeds weer toegezegd. We verzoeken hem opnieuw: dring aan op een nieuwe start van de bio-verordening, die dit keer gebaseerd is op de bestaande bio-verordening!

Hierbij krijgt Schmidt rugdekking van de deelstaten, die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de bio-bedrijven. Zij hebben meermaals verzocht om de revisie af te breken.

De consumenten hebben net zo zeer een goede en realiseerbare wet nodig als de 40.000 bio-bedrijven en de controleposten en -instanties in Duitsland.

We verzoeken ook de rapporteur van het Europees Parlement, Martin Häusling, om niet meer tegen elke prijs vast te houden aan een afsluiting van de bedorven onderhandelingen. Want veel positieve punten die het Europees Parlement heeft ingebracht, zijn te gronde gegaan."
Publicatiedatum: