Dé website voor de Nederlandse groententeelt
Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
FresQ failliet

Tholen - Telerscoöperatie FresQ is failliet verklaard. Het bestuur heeft het faillissement zelf aangevraagd. Dat gebeurde nadat de rechtbank vorige maand oordeelde dat de intrekking van de erkenning terecht is. De telersvereniging moet door deze uitspraak miljoenen euro's GMO-subsidie terugbetalen.

Faillissement
Vorig jaar werd het faillissement van de telersvereniging ook al aangevraagd door de Nederlandse Overheid. Die heeft een flinke vordering van onterecht uitbetaalde subsidies uitstaan op de coöperatie. "Het bestuur van FresQ heeft zich toen tegen het faillissement verweerd omdat er nog geen definitief uitsluitsel was over de GMO status van FresQ", vertelt curator Bentfort van Valkenburg. "Dat is sinds 25 april wel zo en dat was de reden voor het bestuur om zelf de handdoek in de ring te gooien."

De terugbetaling van de GMO-subsidie hangt als een zwaard van Damocles boven de voormalig leden van de coöperatie. Wat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. "Het geld wordt door de Nederlandse staat teruggevorderd bij FresQ. Wat het verdere effect daarvan is, daar ben ik nu nog op aan het studeren", aldus de curator.

Voor hem staat nu het inzicht krijgen in de nog lopende procedures en zaken op de agenda. "Er lopen nog procedures die gaan over de terugvordering van de subsidies, die aan de nu definitief ingetrokken GMO status zijn gekoppeld. Dat heeft nu als eerste mijn aandacht." "Het intrekken van de GMO-status is definitief geworden op 25 april. Daarnaast lopen de daaraan gekoppelde terugvorderingen van subsidies vanaf 1 juli 2009 - dat zijn er flink wat. Daarvan moet in verband met het verstrijken van termijnen spoedig besloten worden of ze voortgezet moeten worden of niet."


Publicatiedatum: 31-5-2017
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: