Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koningin Máxima bezoekt Vietnamese kassen

Koningin Máxima heeft gisteren het Vietnamese tuinbouwproject Horti Dalat bezocht. Met behulp van Nederlandse bedrijven worden Vietnamese telers ondersteund, zowel op financieel gebied als met kennis en innovaties.


Koningin Máxima en Fresh Studio R&D directeur René van Rensen


Fresh Studio R&D directeur René van Rensen vertelt Máxima over de teeltsystemen



Koningin Máxima kwam dinsdag aan in Vietnam en reisde meteen door naar Da Lat. De stad is het centrum van de Vietnamese tuinbouwsector. Die bestaat voornamelijk uit kleine bedrijven. De investeringsmogelijkheden voor de telers zijn laag en de risico's liggen dan bovendien geheel bij de telers. Met het project Horti Dalat wordt daar verandering in gebracht. Omdat de waardeketen financiering in de landbouw centraal staat tijdens deze reis, ging Koningin Máxima hier dan ook op bezoek.





Groepsfoto met de telers


In gesprek met de telers

Via Horti Dalat worden telers op verschillende manieren ondersteund. Via het centrum worden ze opgeleid en worden moderne tuinbouwtechnieken aan ze gedemonstreerd. Met nieuwe financiële producten kunnen ze een lening krijgen om daar eventueel in te investeren. Die lening krijgen ze niet zomaar: het gaat om een niet-verzekerde lening, dus wordt er goed gekeken wie er wel of niet voor in aanmerking komt. Ook dat wordt verzorgd door het Vietnamese bedrijf Fresh Studio R&D.

De telers krijgen ook hulp bij de afzet. Zo worden gezamenlijk teeltplannen doorgesproken om overschotten te voorkomen. Dit alles moet er voor zorgen dat de productie, en vooral de inkomens van de telers verbetert. Het project is twee jaar geleden van start gegaan en inmiddels hebben de eerste zes telers geïnvesteerd in kassen en bemestingssystemen. Zo vertelde teler Toan aan de Koningin hoe hij een lening kreeg zonder hypotheek op zijn land. Daardoor heeft hij zijn inkomen weten te verdrievoudigen. Toan verwacht zijn investering binnen drie jaar af terug te hebben verdiend.



"We kunnen nu laten zien wat voor positieve invloed dit project heeft op het leven van telers, op de duurzaamheid in de tuinbouw", vertelde René van Rensen, R&D directeur Crops van Fresh Studio. "We hopen dat dit stimuleert om dit soort financiële constructies ook voor andere telers in Vietnam mogelijk te maken." En dat is precies wat er gebeurde: Rabobank Foundation en Sacombank, de namen achter de financiele activiteiten, hebben aangekondigd meer tuinbouwbedrijven te willen ondersteunen. Fresh Studio zal ze helpen bij het proces.



Voor meer informatie:

René van Rensen
Fresh Studio®
5B, Lane 111, Xuan Dieu Street, Quang An Ward, Tay Ho District,
Hanoi, Vietnam
Tel: +84 437 591 380
rene.van.rensen@freshstudio.vn
www.freshstudio.vn
Publicatiedatum: