Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

3-D geprinte minisensoren moderniseren teelt

De belangstelling was groot voor de Tuinbouw Digitaal Community Meeting van dinsdag 25 april jl., zowel vanuit Nederland als vanuit Belgiƫ. Harrij Schmeitz van Tuinbouw Digitaal gaf aan dat het thema van de bijeenkomst, naast Sensoring, daarom eigenlijk 'Gluren bij de Buren' moest zijn: kennismaken met de werkzaamheden op het gebied van sensoring over de landsgrenzen heen. Deze kennismaking werd gestart door Sywert Brongersma van het Holst Centre, de gastheer van deze dag. Het Holst Centre focust zich op gezond leven en zijn koploper in de hybride integratie van systemen. Deze integratie kan echter wel nog veel meer en veel beter worden vertaald naar de wereld van agrofood. De mogelijkheden zijn er, nu nog deze kansen grijpen, aldus Sywert.

Collega Marcel Zevenbergen haakte daarop in met een interessant overzicht van de potentie van gas en ion sensoren in agrofood. Momenteel worden sensoren ontwikkeld die werken op basis van een ethyleen meting, vloeistof meting en meting van CO2 waardes. Deze laatste is bijvoorbeeld gebruikt tijdens een experiment in de Amsterdam Arena tijdens een concert van popster Rihanna. Herman School van TNO ging daarna verder in op het gebruik van flexibele elektronica bij verpakkingen, met name het integreren van elektronische functies in flexibele dragers zoals zonnepanelen, smartphones en kleding. Deze ontwikkelingen gebeuren momenteel allemaal op de High Tech Campus in Eindhoven, door de enorm hoge patentdichtheid de slimste vierkante kilometer van Europa.


Sensoren worden straks gewoon 3-D geprint


Marcel Kraaij van het Philips GrowWise Center, ook op de High Tech Campus gelegen, liet zien wat al deze sensoren nu kunnen betekenen voor de AGF-wereld in de vorm van City Farming. City Farming is volgens Marcel een reactie op wereldwijde uitdagingen. De voordelen zijn efficiƫnt gebruik van ruimte, waarborging van een hoge kwaliteit, optimaliseren van die kwaliteit en kortere afstanden tussen producent en consument. Hier tegenover staan nog wel uitdagingen zoals watergebruik en belichtingskosten. In het GrowWise Center worden groeirecepten uitgewerkt voor individuele "korte" gewassen zoals aardbei, sla en verschillende soorten kruiden. En hier komen steeds meer nieuwe gewassen bij. Hierbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld het aantal uur licht dat een gewas nodig heeft, want zelfs in zo'n omgeving krijgt de plant niet continu licht, deze moet ook kunnen "slapen".


Zo klein zijn mini ion sensoren dus (sleutel voor schaal)

Van een specifieke focus op City Farming werd overgeschakeld naar een sector-brede analyse door Harrij Schmeitz van Tuinbouw Digitaal/Fresh Informationmanagement Center. Volgens Harrij is men momenteel bezig met een herontwerp van bedrijven, zodat zij met behulp van robots en sensoren data-driven gaan telen. Ook is er een herontwerp van logistiek gaande, zodat bedrijven als Picnic losse paprika's en losse potjes kunnen bestellen in plaats van volledige pallets. Ook gaat het concept kwaliteit flink op de schop: ontwikkelingen zoals de SCIO scanner stellen consumenten in staat om zelf de kwaliteit van hun product te bepalen, waardoor een continue hoge kwaliteit van nog groter belang zal zijn. Hierop werd ingehaakt door Veerle de Graef van Flanders' FOOD met uitleg over hun I-fast platform, met interessant onderzoek naar NRI op consumentenniveau.

Bron: Tuinbouw Digitaal
Publicatiedatum: