Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
biologicals meet new technologies bij Koppert

"Tuinbouw zal zichzelf opnieuw uitvinden"

Tholen - De land- en tuinbouw zal zich zelf opnieuw gaan uitvinden is de verwachting van Koppert Biological Systems. De achterliggende gedachte is dat er met minder input meer output moet worden bereikt.


Peter Maes, Koppert Biological Systems

Productiemiddelen worden schaarser. Met dat in het achterhoofd wordt er bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs druk nagedacht over oplossingen. En die oplossingen komen er. "Er is zoveel informatie beschikbaar (big data). Het draait allemaal om het aan elkaar knopen van verschillende informatiebronnen. Die nieuwe informatie wordt vervolgens vertaald in actie", vertelt Peter Maes, director corporate marketing bij Koppert Biological Systems.

Het lijkt allemaal abstract. Toch valt dat reuze mee, vindt Peter en hij noemt de vernieuwde Airobug als voorbeeld. "Die werd onlangs geïntroduceerd. Het is een verblazer met een zelfrijdende geleider. De Airobug verblaast natuurlijke vijanden over een breedte van maximaal 10 meter het gewas in", laat hij zien. Zo ontstaat in korte tijd een gelijkmatige verspreiding: de natuurlijke vijanden worden als een 'deken' over het gewas verdeeld. Die verdeling heeft alles te maken met de techniek van de Airobug: toepassing van ventilatoren waarborgt een constante luchtstroom die de roofmijten meeneemt door de kas.

"Het apparaat wordt nog verder doorontwikkeld. Deze wordt uitgerust met sensoren die eerst 'bekijken' of en waar er plagen zijn in het gewas", vertelt Peter. "Vervolgens neemt het apparaat zelf, direct, de beslissing om roofmijten op die aangetaste plekken uit te zetten. Dat gebeurt dus selectief. Niet heel de kas heeft immers last van die plaag. En waarom zou de teler dan wel in heel de kas roofmijten willen hebben? Dat is helemaal niet nodig." Over afzienbare tijd zal dit systeem kunnen worden aangeboden aan telers.



Digitalisering
Tegelijkertijd met deze nieuwe mogelijkheid op de Airobug, ontwikkelt Koppert Biological Systems nu een app. Deze app gaat het overbodig maken om de witte vlieg op de gele vangplaat handmatig te moeten blijven tellen. Deze Smart Scout-app telt zelf, aan de hand van een foto. Deze app wordt voor iedere teler beschikbaar.
 
Koppert Biogical Systems heeft jonge dynamische mensen aangenomen die zich volledig kunnen focussen op dit onderwerp. Peter Maes: "Zij denken als software producent. Zij ademen dat. Zij hebben de taak om associated technologies voor ons op de kaart te zetten. Een fantastisch uitdaging. Daar zijn veel slagen in te halen." Het bedrijf gaat nog een stapje verder. Ze zijn op zoek naar andere bedrijven om met hen een meer 'open source' platform op te zetten. Peter Maes: "Want … als je de basisgegevens, zoals temperatuur, RH, licht, H2O etc hebt, zou je kunnen voorspellen wanneer er een plaag of ziekte aankomt. Als gegevens gekoppeld worden, kun je plagen en ziekten dus voorkomen."
 
Voor meer informatie:
Koppert B.V.
The Netherlands
tel: +31 (0)10 514 04 44
www.koppert.nl
info@koppert.nl