Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plukrobot voor zachtfruit op komst

Tholen - De plukrobot voor aardbeien is nog steeds in volle ontwikkeling. Tom Coen, CEO van Octinion geeft aan dat ze momenteel bezig zijn met de nieuwe generatie met een grijparm die compacter en sneller is dan de eerste plukrobot. "Onze volgende stap is namelijk om er niet alleen aardbeien mee te plukken, maar ook ander zachtfruit. De nieuwste plukrobot moet geschikt zijn voor alle 'berries'. Daarom hebben we de grijparm kleiner gemaakt."



Hij weet dat er vraag is naar zo'n soort robot voor het plukken van zachtfruit. "De menselijke kost voor het plukken van de verschillend 'berries' ligt gemiddeld rond hetzelfde niveau. Er gaan veel verhalen dat het per land zou verschilen, maar gemiddeld gezien is deze kostenpost overal ongeveer even hoog. De plukkost voor een gemiddelde 'berry' ligt rond de 1 tot 2 cent. We bieden deze oplossing daarom ook niet aan als kostenbesparing, maar als oplossing voor een tekort aan arbeid."

Urgent
Hij vervolgt: "In diverse landen groeien de fruitarealen, maar zijn er niet voldoende mensen om te plukken. In Peru bijvoorbeeld is het aandeel blauwe bessen enorm gegroeid de afgelopen jaren. Ze zoeken daar naar oplossingen. Ook in de VS is er vraag naar. Voor ons zijn momenteel het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de twee meest urgente markten. In het VK krijgen ze tekorten aan arbeiders door de Brexit en in de VS gaan de arbeidskosten enorm stijgen de komende jaren. Ook in de Benelux is er interesse in plukrobots. Hier is de vraag op dit moment echter minder urgent."

Voor meer informatie:
Tom Coen
Octinion bvba
Interleuvenlaan 46
B-3001 Heverlee-Leuven
www.octinion.com