Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koert Pleunis, Pleunis Mushrooms:

"Vraag en concurrentie exotische paddenstoelen neemt toe"

Tholen - Na jarenlang actief geweest te zijn in de champignonteelt, koos Koert Pleunis in 2009 met zijn vrouw voor het vrije ondernemerschap. Pleunis Mushrooms richt zich op de biologische teelt van de exotische paddenstoelen shii-take, eryngii en maitake, die het bedrijf afzet bij handelspartners in binnen- en buitenland. Bewust koos de teler ervoor om zich niet te begeven in de markt voor witte champignons. "Deze teelt is kleinschaliger, minder hectisch en je hebt meer kans om je te onderscheiden. In de witte champignons zijn de marges klein en moet je bedrijf van een grote omvang zijn. Wij richten ons liever op niche-markten."



In totaal produceert Pleunis Mushrooms jaarlijks zo'n 40.000 kilo shii-take, 40.000 kilo eryngii en 5.000 kilo maitake. "De shiitaketeelt is, met dank aan kookprogramma's, steeds bekender geworden in Nederland. De eryngii is in Duitsland een hele populaire paddenstoel en die productie neemt bij ons behoorlijk toe. De maitake is daarentegen nog erg onbekend en het is een uitdaging om deze in de versmarkt verkocht te krijgen. Het is een enorm gezonde paddenstoel, die ook als voedingssupplement in de medicinale wereld wordt gebruikt. We zijn deze teelt kleinschalig begonnen, omdat we het leuk vonden om de handel een nieuw product aan te bieden. Belangrijk is dat je altijd product beschikbaar hebt, want dan kunnen de handelspartners op je aan. Nu telen we elke week zo'n 100 kilo", vertelt Koert.



Vanaf de start van zijn bedrijf verzorgt hij de afzet in eigen beheer. "We leveren niet rechtstreeks aan supermarkten en restaurants, maar altijd via handelspartners. Naar het buitenland exporteren we zelf", vertelt de teler. Hij is tevreden over hoe het jaar 2017 verloopt. "Eigenlijk is de markt vrij lang goed gebleven. Normaal zakt de prijs na Pasen altijd in, maar door het koele weer liep de afzet nu vrij goed door. De shiitakes worden nog altijd goed verkocht, maar door de warmte is de rest van de verkoop sinds twee weken wel een beetje ingezakt. Maar dat calculeren we in. Tot september is het altijd een wat rustigere periode in onze handel. Aanvullend hebben we nu ook wat handel in bospaddenstoelen."



De teler uit het Limburgse Stramproy ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. "De populariteit van exotische paddenstoelen groeit. Mensen zijn steeds bewuster aan het koken. Wel zien we dat er meer concurrentie komt, ook van buitenlandse aanbieders. Nu huren we cellen bij, maar we willen graag een professionaliseringsslag maken en gaan nieuwbouwen om voorop te blijven lopen."

Voor meer informatie:
Pleunis Mushrooms
Lochtstraat 8
6039 RV, Stramproy
+31 (0)6-54 255 406
pleunismushrooms@live.nl
www.pleunismushrooms.nl