Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lot tomaten nog altijd in nevelen

6 Turkse bedrijven krijgen exportlicentie Rusland

Rusland zal waarschijnlijk zes Turkse bedrijven toestemming geven om groenten te exporteren, dat melden verschillende media op basis van informatie van de fytosanitaire dienst. De dienst inspecteerde eerder deze maand 18 bedrijven die courgette, paprika en Chinese kool telen.



De berichten in de media dat Turkije nieuwe sancties tegen Rusland zou hebben ingesteld, werden door de Minister van Economische Zaken weerlegt. "Turkije houdt zich aan de overeenkomst," zo betoogde de minister. Daarmee verwees hij naar het akkoord van vorige week maandag waarin beide landen overeen kwamen om de sancties te laten vallen.

De positie van de tomaat is echter nog altijd onduidelijk. De Turkse regering wil graag dat de boycot van deze groente wordt opgeheven, maar vooralsnog geeft Moskou niet thuis. De Turkse regering heeft een voorstel gedaan om een oplossing te vinden voor deze handelsbeperking.

"We begrijpen dat Rusland de binnenlandse tomatenproductie wil ontwikkelen, maar ze zijn in een positie om dat te doen en te blijven handelen met Turkije," aldus een Turkse woordvoerder. Turkije stelt voor om de handel in tomaten toe te staan als er geen Russisch product beschikbaar is. Rusland heeft nog niet gereageerd op het voorstel. Op andere terreinen hersteld de relatie tussen de landen snel. In de eerste vier maanden van dit jaar is de export met 30% gestegen.