Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noorwegen: waterlek in toegangstunnel Zaadkluis

Na negen jaar gebruik zijn er technische verbeteringen nodig aan de Svalbard Global Seed Vault om de watersijpeling tegen te gaan in het buitenste gedeelte van de toegangstunnel omdat de permafrost zich niet zoals voorzien heeft ontwikkeld.

De bedrijfsvoering van de Svalbard Global Seed Vault betreft een samenwerking tussen verschillende spelers. De zaadkluis is eigendom van de Noorse regering en wordt beheerd door het ministerie van Landbouw en Voedsel (LMD). Statsbygg is verantwoordelijk voor de fysieke installatie en de technische werking van de kluis. LMD heeft een 10-jarige overeenkomst afgesloten met het Nordic Genetic Resource Center (NordGen), dat verantwoordelijk is voor de werkzaamheden van de zaadkluis, en de internationale stichting Global Crop Diversity Trust (GCDT), die financieel bijdraagt.

De zaden in de zaadkluis hebben geen gevaar gelopen en zullen ook tijdens de implementatie van de maatregelen veilig zijn. Het gaat om aanvullende bescherming van de zaadkluis, uit voorzorg:
  • Verwijdering van warmtebronnen in de toegangstunnel zal bescherming bieden tegen mogelijke watersijpeling door klimaatverandering.
  • Op de berghelling zullen afvoerkanalen worden gebouwd om te voorkomen dat smeltwater uit PlatÃ¥fjellet zich rond de toegangstunnel verzamelt en ter bescherming tegen mogelijke watersijpeling door klimaatverandering.
  • De constructie van waterdichte muren in de tunnel zal zorgen voor extra bescherming van de zaadkluis.
  • Er zullen alternatieven worden bekeken voor een nieuwe toegangstunnel naar de zaadkluis met als doel verbetering van de veiligheid op lange termijn.
  • Statsbygg voert een onderzoeks- en ontwikkelingsproject uit dat toezicht houdt op de permafrost op Svalbard.
De maatregelen zullen het meest optimale onderhoud en de meest optimale bewaking van de installatie bieden.

Voor meer informatie:
www.statsbygg.no
Publicatiedatum: