Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische tuinbouw broeit, maar groeit niet

Tholen - De Nederlandse glastuinbouw maakt dit jaar een ongekende groei door. Na een periode van stilstand, wordt er een flinke inhaalslag gemaakt. In België is de tuinbouw ook in ontwikkeling, maar is er nauwelijks groei. Niet gek, aangezien de tuinbouw ook geen grote dip heeft gekend.
 
Niet alleen de Nederlandse glastuinbouw kent een opleving, ook in België wordt gebouwd. Bij Van Amelsvoort Kassenbouw hebben ze het er maar druk mee. Ze merken dat de markt leeft. "Maar dat is eigenlijk altijd wel zo geweest", vertelt Sven Fitters. "We werken hier sinds een jaar of zeven à acht. Dit jaar is het aantal projecten weer verder opgelopen. Voor volgend jaar zijn er veel aanvragen, dat valt wel op. Het gaat niet om de mega-projecten die je in Nederland ziet, van tien hectare of zelfs meer. We hebben onlangs in Merksplas 8 hectare gebouwd, maar zetten vaker projecten van 1 tot 5 hectare weg. Dat is voor ons in België altijd al zo geweest."
 
Geen uitbreiding
Anders dan in Nederland is er dit jaar echter vooralsnog geen sprake van een grote uitbreiding, vertelt Maarten Verhaegen van BelOrta. "Er is vooral sprake van vernieuwing: telers die een bestaande serre afbreken en een nieuwe plaatsen. De uitbreiding in de tuinbouw is beperkt. De laatste 5 à 6 jaar zijn geen geweldige seizoenen geweest, dus het economisch klimaat leent zich ook niet zo voor nieuwbouw." De renovaties en uitbreidingen geschieden vooral in tomaat. Wat daar ook een belangrijke rol speelt, is de opkomst van de belichting. "Dat groeit elk jaar 15-20%. De grote bedrijven hebben het al of denken eraan dit komend seizoen te installeren. Het is de trend naar de toekomst. Maar uitbreiding is er dit jaar zeker niet meer dan 5%."
 
Dat bevestigt ook Anne-marie Vangeenberghe, woordvoerder bij de Vlaamse belangenvereniging Boerenbond. "De cijfers van 2016 zijn er nog niet, maar van een flinke uitbreiding is nog geen sprake", ziet ze. "Het kan zijn dat er weer meer plannen zijn en meer aanvragen bij de bouwers binnenkomen, omdat er financieel gezien weer wat ruimte is. Na de EHEC heeft het zeker 2 jaar gekost om de verliezen boven te komen en tussen 2014 en 2016 was het niet slecht. Misschien dat er daardoor weer plannen gemaakt worden, maar tussen droom en werkelijkheid zit nogal wat."


In de zomer van 2015 heeft Van Amelsvoort Kassenbouw voor voor tomatenkwekerij Lauwerysen-Krijnen BVBA in Merksplas (België) een tomatenkas gebouwd met een oppervlak van 7,5 hectare. De kas is voorzien van belichting.

 
Schaalvergroting
"We merken wel jaar op jaar dat het aantal glastuinbouwbedrijven daalt, terwijl het areaal gelijk blijft. De kleintjes verdwijnen, de grote bedrijven groeien", vervolgt Anne-marie . Ze wijst erop dat de glastuinbouw in België nog veel kleine bedrijven kent. "53% van de groentenbedrijven onder glas is kleiner dan 1 hectare, 70% is kleiner dan 1,5 hectare. Maar inmiddels wordt de helft van het areaal gevuld door bedrijven van 3 hectare of meer."
 
Dat het aantal kleine glastuinbouwbedrijven de afgelopen jaren in rap tempo is afgenomen, heeft ook te maken met de rentabiliteit van deze bedrijven. "Een paar jaar geleden heeft de WKK in België de intrede gedaan. De WKK drukt de verwarmingskosten en daarmee de kostprijs voor de bedrijven met WKK, maar waren er nog geen modellen beschikbaar voor kleinere bedrijven. Tussen 2005 en 2010 hebben ze het daardoor moeilijker gehad." Pas nu er ook kleinere WKK's beschikbaar zijn, vinden ze hun weg terug. "Daarmee kunnen ze blijven bestaan."
 
Ruimtelijke ordening
Anne-marie wijst er verder op dat de ruimtelijke ordening in België belangrijk is voor de bedrijfsomvang. "Veel serres zijn langs alle kanten ingesloten. De percelen zijn kleiner en liggen in een woongebied of industriegebied. Zelfs al zouden ze volgens het Nederlandse model willen groeien, dan is dat niet mogelijk." Dat herkent bouwer Sven ook. "Het is niet zo gepolijst als in Nederland waar je grond aanschaft en dit vol zet. Het is meer passen en meten op de percelen die in bezit zijn van de tuinder of de percelen die ze toevallig van de buren hebben kunnen kopen."
 
Familiebedrijven
En er is nog een punt waarop de organisatie in de sector anders is dan in Nederland. "De Nederlandse bedrijven die zo groeien, zitten meestal op grotere oppervlaktes", vertelt Maarten. "Hier bestaat de glastuinbouw uit familiebedrijven met bijbehorende specialisaties. Die zijn minder geneigd plots uit te breiden." Voor Sven is dat wel wat de kassenbouw in België ook een plezierige sector maakt om in te werken. "Als Brabants bedrijf past de Belgische markt ons goed".

 

Bij Kwekerij Den Bulck wordt een deel van de bestaande kas afgebroken en vervangen door een nieuwere, modernere kwekerij met belichting.


 

Voor meer informatie:
Sven Fitters
Van Amelsvoort Kassenbouw B.V.
Luitenambachtstraat 19B
4944 AS Raamsdonk
T +31 (0)162 51 25 54
F +31 (0)162 51 88 31
frank@vanamelsvoort-kassenbouw.nl
www.vanamelsvoort-kassenbouw.nl

Voor meer informatie:
BelOrta
Maarten Verhaegen
 +32 (0)15/565317
maarten.verhaegen@belorta.be
www.belorta.be

Voor meer informatie
Boerenbond
Diestsevest 40
3000 Leuven
T: 016 28 60 00
F: 016 28 60 09
Info@boerenbond.be