Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martens Asperges:

“Niet uitbreiden in volume maar in kwaliteit en meerwaarde”

Tholen – Asperges zijn altijd al geteeld op het familiebedrijf Martens dat drie generaties teruggaat. Lange tijd was het een gemengd bedrijf, met ook kippen en varkens. De derde generatie, de broers Ron en Peter, koos er echter in 2002 om voor 100% asperges te gaan, niet alleen de teelt maar ook de afzet, en niet alleen witte maar ook groene asperges. Sindsdien is Martens Asperges uitgegroeid tot een innovatief en transparant teeltbedrijf dat zowel gasten, scholen, toeristen, filmploegen als klanten ontvangt, distributie en exploitatie van 9 winkels verzorgt, aan horeca in heel Nederland levert, en nieuwe concepten voor retailers ontwikkelt.


Ron Martens van Martens Asperges bij de weeg- en verpakkingsafdeling

Niet uitbreiden

Vandaag is er een filmploeg uit Duitsland op bezoek. Ze komen de asperge-oogstmachine van Cerescon filmen die proefdraait op het bedrijf. Ron en Peter Martens denken mee over de gewenste functionaliteiten en zullen, zodra deze op de markt komt, een van de eerste kopers zijn. Het wordt elk jaar lastiger om personeel te vinden, de oogstmachine is nodig voor de toekomst en niet zozeer om de productie te verhogen, vertelt Ron. Sommige telers zijn bang dat de oogstmachine gaat zorgen voor verdere uitbreiding van het aspergeareaal in Nederland. Ron denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen. "Zo'n machine heeft natuurlijk ook een kost- en onderhoudsprijs. Wij zullen niet verder uitbreiden in areaal, we willen verder investeren in afzet richting consument en het verbeteren van kwaliteit van asperges."


Het bedrijfsgebouw van Martens Asperges

Groene asperges
Het areaal asperges is 180 hectare, waarvan een deel in Duitsland (Nettetal) ligt. Op ongeveer 30% van het areaal worden groene asperges geteeld. Ron: "Dat doen wij vanaf het begin. In de begin jaren hebben we een sterk wisselende oogst gehad, soms was de kwaliteit goed, andere jaren was het slecht. De kopsluiting is heel belangrijk bij groene asperges. Wanneer het warm wordt, krijg je zaadvorming en dat wil je niet. Nu telen we een exclusief Italiaans ras, waarmee we constant goede kwaliteit kunnen leveren."


De sorteer- en controlelijn van Martens Asperges waarbij drie ploegen elkaar op drukke dagen afwisselen

Handel en verkoop
Een groot deel van de afzet heeft Martens Asperges in eigen beheer. Zij hebben 5 winkels in Duitsland en 4 in Nederland. Ron: "Dit jaar hebben we nog een winkel in Arcen, een toeristendorpje in Limburg geopend, voor volgend seizoen hebben we een locatie voor een vijfde winkel in Nederland op het oog. We hebben al winkels in Tienray, Vierlingsbeek en Apeldoorn." Daarnaast levert Martens Asperges direct aan de horeca. Ron: "We bezorgen door heel Nederland verse asperges. Op dinsdag en vrijdag rijden we bijvoorbeeld naar Amsterdam en leveren we onder andere aan RIJKS®, het restaurant in het Rijksmuseum. Het gaat dan om de Quality Culinair." Naast eigen afzet wordt een substantieel deel van de oogst via The Greenery geveild.


De asperges zijn Klaar voor distributie

Quality Culinair
De sortering Quality Culinair is een AA asperge met een stengel doorsnede van 24-26mm. De asperges zijn even dik en lang, met als voordeel dat ze eenzelfde gaartijd hebben. Het is een asperge van de jonge plant, hierdoor is deze extra mals, vertelt Ron. De Quality Culinair is ook voor de thuiskok beschikbaar. Ron: "We hebben een topseal verpakking met verse Quality Culinair asperges en aardappeltjes als kant-en-klaar maaltijd ontwikkeld. Deze hoeft alleen enkele minuten in de magnetron gegaard te worden. Het moet nog wel aanslaan. Retailers hebben wel interesse maar maken niet graag schapruimte."



De look en feel van de winkel is doorgevoerd tot in de details

Winkels
De winkels van Martens Asperges hebben een heel eigen look en feel, die heeft Susan, de vrouw van Ron uitgedacht. Ron: "Alle vier de winkels in Nederland hebben dezelfde uitstraling en hetzelfde assortiment. We willen onze eigen stijl uitbouwen en zoeken we naar geschikte locaties voor uitbreiding."
De winkels hebben een landelijke en gemoedelijke sfeer met veel hout. De kleurstelling is wit en rood, geïnspireerd door witte asperges en aardbeien, de twee verse producten die volop te koop zijn. Het hart van de winkel is de koeling met asperges, zowel geschilde als ongeschilde in verschillende sorteringen. Er ligt ook een klein deel groene en paarse asperges, de eerste zijn eigen teelt, de paarse worden ingekocht. Verse aardbeien liggen bij de entree van de winkel, deze worden ook ingekocht door Martens Asperges. Verder zijn er typische streekproducten te koop en ook bijvoorbeeld servies.


Uitzicht vanuit het restauratiegedeelte op de aspergevelden in Tienray

Televisie
Bij de winkel in Tienray is ook een zitgelegenheid met een kleine kaart en uitzicht op de aspergevelden. In de winkel zelf is er uitzicht op de loods waar de verwerking van de asperges plaatsvindt. Een groot raam biedt zicht op wat zich daar aan bedrijvigheid afspeelt. Ron: "Dat kan in de andere winkels natuurlijk niet, maar daar hangt een televisiescherm dat live verbonden is met de camera die in de loods hangt."


De winkel in Tienray met streekproducten en aardbeien

Productie
Het productieproces van asperges begint bij de aanplant, dan volgen de arbeidsintensieve processen van oogst, wassen, sorteren, schillen en verpakken. Ron: "We zorgen ervoor dat we de aanvoer zoveel mogelijk verspreiden en het hele seizoen voldoende asperges kunnen leveren. We starten met ongeveer ongeveer 4,5 hectare in verwarmde kassen en gaan dan over naar minitunnels. De oogst loopt door tot 24 juni." Bij de oogst en verwerking is veel handwerk nodig. Nu, midden in het seizoen na een warme week, verwerken drie ploegen van 6 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds de oogst. De opbrengst is sterk afhankelijk van het weer. Door de temperatuur bij de plant in de gaten te houden, kan Peter goed inschatten wat de opbrengst een tweetal dagen daarna zal zijn en de vervolgprocessen daarop afstemmen.


De koeling is het hart van de winkel. Er liggen witte asperges met en zonder schil in diverse sorteringen, soepstukken, groene en paarse asperges en kant-en-klare zakjes met saus.

Monitoren
Na de oogst krijgen de asperges een koude behandeling. Ron: "Asperges liggen minimaal 4 tot 6 uur in water van 3 ̊C, daardoor kunnen we een garantie geven van 48 uur tegen roze verkleuring. Op warme dagen moeten we dat dus heel goed monitoren." Vervolgens leggen medewerkers de asperges op een transportband en gaan ze naar de optische sorteermachine. Deze maakt acht foto's van iedere asperge om de maten en kwaliteit te bepalen. Elke asperge wordt naar een bepaalde kist gestuurd. De volle kisten gaan via de transportband naar een volgende verwerkingsstation. Dat kan de weegafdeling zijn, waar ongeschilde gesorteerde asperges een cover krijgen en de vervolgens de koeling ingaan in afwachting op hun koper. Het kan ook de schilmachine zijn waar ze van hun jas worden ontdaan en in gesealde plastic schaaltjes richting koper gaan. Op bestelling maakt Martens Asperges ook pakketten met cadeau-uitstraling.


De doorkijk naar de productieloods vanuit de winkel in Tienray, in de andere winkels zenden TV-schermen de activiteiten in de loods uit

Transparant
Martens Asperges is heel open over de productie en laat graag zien hoe alles in zijn werk gaat. Ze werken samen met het aspergemuseum en geven drie keer per week een rondleiding op het bedrijf. Ook scholen zijn altijd welkom en geïnteresseerde klanten mogen op verzoek ook rondlopen in de productiehal. "We besteden de grootste zorg aan onze asperges. We hebben moderne machines, maar de belangrijkste spil in ons productieproces zijn nog altijd onze medewerkers", besluit Ron.


Voor meer informatie:

Martens Asperges
Mackayweg 2
5865 AL Tienray
T: +31(0)478-692822
info@martensasperges.nl
www.martensasperges.nl

Quality Culinair
Sjef Asperge
T: 06 -8160 4811
horeca@martensasperges.nl