Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wetenschappers beweren dat planten water kunnen horen

Wetenschappers zijn aan het bestuderen en bevestigen dat planten waarschijnlijk geluiden kunnen gewaarworden, zoals bijvoorbeeld stromend water in een buis of zelfs zoemende insecten.

Onderzoekers aan de University of Western Australia hebben experimenten uitgevoerd die kunnen wijzen op de mogelijkheid dat sommige planten geluidsgolven zouden kunnen aanvoelen. Bioloog Monica Gagliano en haar collega's hebben gewerkt met erwtenzaailingen die in potten werden geplaatst die eruit zien als een omgekeerde 'Y'.



Volgens Scientific American werd eén voet van elke pot geplaatst in een waterbak of een opgerolde plastic buis waardoor water vloeide; de andere voet stak in grond. De wortels groeiden naar de voet van de buis met de vloeistof, ongeacht de gemakkelijke toegankelijkheid of het 'verborgen' zijn in de buis.

"Ze wisten gewoon dat het water er was, al was het enige merkbare het geluid van het stromende water in de buis," zegt Gagliano.

Ze zegt dat planten mogelijk van op een afstand geluidsgolven gebruiken om water te identificeren. In de video hierboven van de University of Western Australia geeft Gagliano een verdere uitleg over het onderzoek.

Gagliano's bevindingen werden gepubliceerd in de mei 2017 editie van Oecologia, een internationaal intercollegiaal getoetst Engelstalig tijdschrift. In het studierapport met de titel 'Tuned in: plant roots use sound to locate water' schrijft Gagliano:

"Omdat water essentieel is voor het leven hebben organismen een breed scala aan strategieën om met watergebrek om te gaan, inclusief het actief zoeken naar de voor hun gewenste vochtniveaus om uitdroging te voorkomen.

Planten gebruiken vochtgradienten om hun wortels door de grond te leiden zodra de aanwezigheid van een waterbron is vastgesteld, maar hoe ze dat doen is onbekend. We ontdekten dat wortels een waterbron kunnen lokaliseren door de vibraties aan te voelen die opgewekt worden door water dat in buizen beweegt, zelfs bij afwezigheid van ondergrondvochtigheid.

Onze resultaten hebben ook aangetoond dat de aanwezigheid van lawaai het vermogen van wortels beïnvloedt om het omliggende geluidspanorama correct waar te nemen en hierop te reageren".

Publicatiedatum: