Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

President Mozambique wil voedingspatroon verrijken met meer groenten

Bij zijn bezoek aan zaadleverancier Rijk Zwaan nam president Filipe Nyusi van Mozambique samen met vertegenwoordigers van de Nederlandse sector en overheid, NGO's en kennisinstituten deel aan een rondetafeldiscussie over diverse voedingsvraagstukken. De bijeenkomst werd georganiseerd door Rijk Zwaan, GAIN (Global Alliance for Improved Nutrition) en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. 



"We moeten onze bevolking een gevarieerder voedingspatroon aanleren," vertelde president Nyusi tijdens zijn bezoek. De gesprekken waren gericht op de manieren waarop overheid, NGO's en de VN samen kunnen werken met de voedsel- en drankenindustrie om de voedingssituatie in Mozambique te verbeteren. Hierbij speelt de multi-stakeholderbenadering (Dutch Diamond aanpak) een prominente rol. 

Ondervoeding heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling en gezondheid van de bevolking en investeringen in voeding hebben een investeringsrendement van 1:16 (Global Nutrition Report 2016). Ondervoeding vormt nog altijd een probleem in Mozambique maar de regering is vastbesloten hier verandering in te brengen. Zo heeft het land bijvoorbeeld onlangs een decreet goedgekeurd die alle voedselfabrieken, zowel grote als kleine, verplicht stelt hun mais- en tarwemeel te verrijken.



Tijdens de rondetafelgesprekken werd besproken op welke manier men de handhaving van dit decreet kan verbeteren. Daarnaast werd er gediscussieerd over manieren om vraag en aanbod van groenten te stimuleren. Er werd eveneens gesproken over groentenconsumptie als een duurzame strategie om tekorten aan micronutriĆ«nten te verminderen. 

Daarnaast werd het belang van lokale gewassen besproken. In het kader hiervan zullen Rijk Zwaan en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken deelnemen aan projecten zoals het Amsterdan Initiative against Malnutrition (AIM) dat gecoƶrdineerd wordt door GAIN en partijen samenbrengt om de voedselvoorziening te verbeteren.

Onder de deelnemers bevonden zich vertegenwoordigers van Rijk Zwaan, GAIN, DSM, de Universiteit van Wageningen, Save the Children, SNV, UNICEF en het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

 
Voor meer informatie:
Herbert Smorenburg
GAIN
Tel: +31 6 270 113 63
hsmorenburg@gainhealth.org
 
Sandra Ederveen
Netherlands Ministry of Foreign Affairs
Tel: +31 6 52751314
sandra.ederveen@minbuza.nl
Publicatiedatum: