Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Japan: Groeiende kasproductie op polymeerfolie

Het telen op polymeerfolie is bedacht door Yuichi Mori, chemische fysicus die in 1995 Mebiol oprichtte. Mori heeft een groot deel van zijn carrière besteed aan de ontwikkeling van polymeertechnologieën voor de medische sector. Hij werd echter allang gefascineerd door plantenbiologie en vond inspiratie in het aanpassingsvermogen van het plantenrijk.

Volgens hem "zijn planten op veel manieren opmerkelijker dan mensen." Hij wijst erop dat ze het leven op aarde ondersteunen door een voedselbron voor dieren te bieden en overtollige CO2 uit de lucht te verwijderen. "Ik heb me altijd afgevraagd hoe de kracht van planten gemaximaliseerd zou kunnen worden."

Het idee om polymeertechnologie toe te passen op de tuinbouw kwam bij hem op toen hij bijna 20 jaar geleden een kunstnier creëerde. Hij vroeg zich af of dezelfde mechanismen die gebruikt worden om kunstmatige bloedvaten en membraanfilters te maken, gebruikt konden worden als groeimedium voor groenten.

"Planten kunnen veel problemen van de samenleving verhelpen - van welvaartsziekten tot milieuproblemen," zegt hij. "Ik had een visie van een wereld waar we overal planten met ons mee zouden kunnen nemen."

Hij begon met het kweken van een kleine lap gras op hydrogelfolie onder LED-licht. Na ruim tien jaar experimenteren ontwikkelden Mori en zijn collega's een substraatteeltsysteem dat op grote schaal gebruikt kan worden om gewassen in kassen te telen.

Lees meer op the South China Morning Post
Publicatiedatum: