Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opening onderzoeksfaciliteit Cooker

Is gepersonaliseerde voeding de toekomst?

Tholen – Nog dit jaar start een onderzoeksfaciliteit genaamd de Cooker in Villa Flora op Brightlands Campus Greenport Venlo. Meer groenten en fruit eten is goed voor de gezondheid, maar deze stelling is nog veel te algemeen vinden de initiatiefnemers van Cooker. De Cooker is een bewerkingsmethode voor verse groenten en fruit tot korrels, waarbij de vitaminen, mineralen en antioxidanten grotendeels behouden blijven. Over de gehaltes in groente en fruit en de werking van deze stoffen in het lichaam, is nog weinig bekend. De onderzoeksfaciliteit Cooker in Venlo moet daar verandering in brengen en een boost geven aan bedrijven die daarmee aan de slag willen.


Openingshandeling van de Cooker

Een van die bedrijven is Peter van Tilburg van MiFood, die toekomst ziet in personalised nutrition. Zij willen voor het harde bewijs zorgen dat het mogelijk is om ziektes te bestrijden door middel van groenten en fruit. Daarvoor is veel onderzoek nodig. De weerstand tegen ziekten is deels erfelijk bepaald, vertelde toxicoloog Theo de Kok, professor aan de Universiteit Maastricht: "Sommige mensen bezitten zogenaamde Churcill-genen. Churchill hield er een ongezonde levenswijze op na maar bereikte toch een hoge leeftijd. Andere mensen hebben bepaalde voedingsstoffen nodig die hun genen (DNA) extra activeren of juist inactiveren ter bescherming tegen ziekten." MiFood wil door middel van een bloedanalyse nagaan welke voedingsstoffen iemand specifiek nodig heeft op genniveau.
Naar schatting is 5-10 jaar onderzoek nodig om de effecten van voedingsstoffen in groenten en fruit op genetisch niveau te ontrafelen. Dat onderzoek zal gaan plaatsvinden op de campus in Venlo door de Universiteit Maastricht en moet verdere innovatie op het gebied van gezonde voeding stimuleren.


Theo de Kok (l) van Universiteit Maastricht met dagvoorzitter Bert Achten

Dewi Hartkamp van Sign (Stichting Innovatie Glastuinbouw), een initiatief van LTO Glaskracht Nederland, is ook bezig met gepersonaliseerde voeding, maar dan op groepsniveau. Ze vertelde over het project voor zwangeren. De communicatie richting zwangere vrouwen gaat vaak over wat niet goed voor hen is tijdens de zwangerschap. Sign wil dat omdraaien en de focus leggen op wat wel goed is voor een zwangere vrouw en gezonde start van het kind. Dewi benadrukte dat de zorg intermediairs een grote rol kunnen spelen bij deze communicatie. Slechts 20 procent van de zwangere vrouwen krijgt voldoende groenten en fruit binnen. "Zorg intermediairs genieten een groot vertrouwen van het publiek en kunnen hen overtuigen", vertelde Dewi.
De wil om geld uit te geven voor gezonde voeding lijkt nog onvoldoende. "Op de negen maanden beurs gaven vrouwen geld uit aan een rompertje van 80 euro maar de box met een maand gezonde voeding voor drie personen sloeg niet aan. Aan de communicatie en promotie van gezonde voeding moet nog veel gebeuren."


Saskia Goetgeluk CEO van Brightlands Campus Greenport Venlo

De toekomst van gezonde voeding op de Brightlands Campus werd besproken door Saskia Goetgeluk (CEO Brightlands Campus Greenport Venlo), Paul Vossen (gedeputeerde provincie Limburg), Kees van Rooy (burgemeester Horst aan de Maas). Kees heeft de ambitie om regio Venlo de meest gezonde van de wereld te maken, maar hij kijkt ook naar de eigen organisatie: "Liever geen vlaai meer op het gemeentehuis, biedt gezonde snacks aan gasten aan. Dat moet de attitude worden." Saskia benadrukte dat het "barstte van de kennis" en hoopt dat veel business units, onderzoeksbureaus en start-ups zich gaan vestigen op de campus. "Het hoeft niet snel", vond Kees. "Het gaat om de kwaliteit en dat omliggende bedrijven er in meegaan." De provincie zal projecten binnen Cooker met subsidies ondersteunen.


Dewi Hartkamp van Sign

De Cooker en campus staan op het punt van beginnen, de openingshandeling was toepasselijk. Er werd een virtueel lint doorgeknipt door Henri Michiels, eigenaar van de Cooker, met behulp van een VR-bril op een computerprogramma op de plek waar de cooker komt te staan.

Klik hier voor de fotoraportage van Cooker