Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robbert de Jong:

"We hebben gemiddeld 10.000 kilo afval per week"

'Rond een onweersbui zitten we met de grootste uitvallers. Dan is de luchtvochtigheid te hoog en dan krijg je gescheurde tomaten.' Aan het woord is Robbert de Jong. De Monitor sprak met hem voor het dossier Voedselverspilling. Hij werkt voor trostomatenkweker Looye, een groot familiebedrijf onder de rook van Schiphol met een totale oppervlakte van 400.000 m2 kassen. Zij produceren gemiddeld 10.000 kilo afval per week. Ter illustratie: de gemiddelde Nederlander zorgt voor 50 kilo per persoon per jaar.

Bij elke oogst zijn er veel 'afvallers'; tomaten die overrijp zijn en scheuren of tomaten die nog niet rijp genoeg zijn en daarmee te groen zijn voor de handel. Looye levert trostomaten aan supermarkten en zij hebben een huismerk. De tomaatjes worden ook geëxporteerd naar heel Noordwest-Europa. De trostomaat is goede handel, maar de keerzijde is dat het tonnen afval geeft én dus ook veel voedselverspilling. De Jong: 'Er zijn tegenwoordig veel grote telers, dus er is veel meer afval.'

Hoeveel afval heeft hij zelf? De Jong: 'Dat varieert. Er zijn periodes dat 2, 3 % van de oogst afvalt. Maar dat kan oplopen tot boven de 8%. We hebben gemiddeld 10.000 kilo afval per week. De regelgeving is dat we gescheurde tomaten moeten weggooien, want een gescheurde tomaat lekt sap, schimmelt en verpest de hele verpakking.'

15.000 flessen ketchup
'Die afvallers gooiden we altijd weg, maar sinds een paar maanden maken we ketchup van gescheurde tomaten, om verspilling te voorkomen. Een kwart tot 50 procent van de tomaten die afvallen is geschikt voor de ketchup.' Als een gescheurde tomaat snel wordt verwerkt dan is dat geen probleem. De Jong: 'We hebben samen met een kok een recept voor de ketchup ontwikkelt ontwikkeld. We sturen de tomaten eerst naar een partij die er sap van maakt. 3 weken geleden is de eerste partij ketchup van zo'n 15.000 flessen binnengekomen.'



Met die 15.000 flessen is De Jong een jaar mee bezig geweest. De ketchup is voorlopig dus nog een kostenpost. 'We willen verspilling voorkomen, maar daarvoor moet je wel kosten maken. Het is een investering en levert niks op. En we moeten er nog een markt voor vinden.'

Wat gebeurde er eerst met die tomaatjes? 'Weggooien in een container. En daarna maakt een verwerker er compost van. Het lijkt voor de hand te liggen om andere producten te maken van tomaten die gescheurd zijn, maar weggooien is dus goedkoper.'

De uitzending van De Monitor is hier terug te kijken.
Publicatiedatum: