Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sterkere wortel meer resistent tegen nematoden

Phil Simon is wortelkweker en geneticus bij de agrarische onderzoeksdienst van USDA aan de Universiteit van Wisconsin. Hij produceert de overgrote meerderheid van de wortelen die consumenten over het hele land consumeren. Een belangrijk doel is om een wortelras te creëren dat bestand is tegen nematoden. Deze nematode is een bodemgebonden, microscopisch, wormachtig organisme dat de productie in sommige velden vernietigt. Door veel onderzoek komt de wortelsector nu dichterbij een resistent ras.

Het eerste resistentiegen werd in 1992 ontdekt in een Braziliaans ras en derivaten hiervan werden gekruist met aan Californië aangepaste wortelen. "Het resistente gen werd verplaatst naar een wortel die geschikt is voor Californië, qua vorm, grootte, smaak en productiviteit", vertelde Simon.

Het Braziliaanse ras is niet geschikt voor Californië omdat hij korter en breder is, en snel uitloopt. Maar nu de Braziliaanse wortel bestand is tegen nematoden, is hij ook hitte resistent, wat geweldig nieuws is voor Californische telers, vooral met de stijgende temperaturen. Californië is nu een stapje dichterbij zijn eigen commerciële ras. "We hebben ook resistente genen gevonden in andere wortelen van over de hele wereld uit Syrië, China, Europa en hebben deze ook gekruist in Californië. We combineren dus een aantal genen", aldus Simon. Met al deze goede genen wordt de wortel nog sterker en weerbaarder tegen nematoden.
Publicatiedatum: