Dé website voor de Nederlandse groententeelt

Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende tuinders

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Misschien toch een einde aan tomatenboycot

Turkse tomaten in winter naar Rusland?

De handelsrelatie tussen Turkije en Rusland lijkt te verbeteren nadat de sancties werden opgeheven. In de eerste vier maanden van dit jaar kwam de Turkse export van landbouwproducten uit op 39,6 miljoen dollar, melden Turkse media. Dit cijfer omvat al de export van fruit dat vorig jaar nog geboycot werd, zoals abrikozen, perziken, nectarines, mandarijnen en sinaasappelen. Met de normalisatie in de handelsrelatie zal dit cijfer in de komende maanden nog verder stijgen.

De export bestond onder andere uit 328 ton abrikozen (152.329 dollar), 150 ton nectarines (108.946 dollar), 85 ton perziken (57.147 dollar) en 76 ton pruimen (54.660 dollar). Het grootste deel van de export bestond echter uit mandarijnen, goed voor 58.388 ton en een waarde van 31,7 miljoen dollar. Tweede zijn citroenen met 38.246 ton (32,2 miljoen dollar) gevolgd door sinaasappelen met bijna 20.000 ton en een waarde van 7,6 miljoen dollar.


bron: Kremlin

Turkse media wijzen er verder op dat er mogelijk snel een einde kan komen aan de boycot van tomaten. Deze productgroep is de laatste waarvoor de Russen de grens gesloten houden. Daarmee wil Rusland de binnenlandse teelt beschermen. Voor Turkije zijn tomaten echter een belangrijk exportproduct. Volgens de berichten zouden de Russen verschillende documenten opgesteld hebben om een einde te maken aan de sancties. De bijeenkomst later deze maand van de Black Sea Economic Cooperation moet de relatie verder verbeteren.

Er zou een bijeenkomst geweest zijn tussen vertegenwoordigers van beide landen waar gesproken is over het opheffen van de tomatenboycot. "Een deur gaat open voor Turkse tomaten in Rusland," zou de Russische krant Izvestia melden. Volgens de Russische berichten zouden de grenzen open kunnen gaan voor Turkse tomaten tijdens de wintermaanden als de binnenlandse teelt onvoldoende is voor de Russische markt.

Publicatiedatum: 19-5-2017
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl