Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opnieuw diefstal fust bij komkommerteler

Tholen - Maar liefst 2.660 EPS klapkratten zijn er afgelopen weekend weggehaald bij komkommerkweker IJsselgrow in IJsselmuiden. Dat betekent dat dieven deze maand al meer dan 15.000 kratten hebben buitgemaakt.

"Ze stonden in een afgesloten loods, maar ze hebben de roldeur weten te forceren. Zo zijn ze naar binnen gekomen", vertelt Herman Keijsers van komkommerkwekerij IJsselgrow. Afgelopen weekend maakten dieven 2.660 EPS-klapkratten buit bij het bedrijf. "Het was een bestelbusje met een aanhangwagen vermoeden we. De buren hebben ze weg horen rijden."

Het is minimaal de vijfde keer in een maand tijd dat er diefstal van fust bij een AGF-bedrijf plaatsvindt. Half april werden er in Hilversum 4.000 stuks fust ontvreemd. Bij een kwekerij in Dinteloord werden een week later 3.500 kratten gestolen en in het Oosterland werden 5.000 kratten weggehaald. Ook uit de regio Venlo komen meldingen binnen. Een komkommerteler is deze week nog voor 20.000 euro getroffen.

Gerichte diefstal
Gerichte diefstal, constateert ook Herman. "Ze moeten gericht op zoek zijn - ze weten welke bedrijven klapkratten gebruiken. Aan starre kratten hebben ze niets, dan is de bus meteen vol. Op de een of andere manier hebben ze de werkwijze wel voor elkaar." De schade bij de komkommerkwekerij loopt richting de 13.000 euro. "Dat zal het zeker zijn. De huur krijg je niet terug, en het statiegeld. Het zijn flinke kosten." Herman is nu in overleg welk deel eventueel onder de verzekering valt. "Daar hebben we nog geen uitsluitsel over."

Voor zijn bedrijf heeft hij inmiddels bewakingscamera's besteld. "Maar van collega's met camera's heb ik begrepen dat ze niet herkenbaar zijn." Een betere oplossing is wat hem betreft dan ook te vinden bij de inleverkant. "Het probleem is dat ze erin slagen om het spul in te leveren en statiegeld te krijgen. Als die kant waterdicht is, heeft diefstal ook geen zin. Dan kunnen ze de waar toch niet verzilveren. Daar moet de oplossing gezocht worden."

Euro Pool System, verhuurder van de kratten, ziet het anders. "Het poolingssysteem is al een gesloten circuit, niet zoiets als een frisdranksysteem. We vinden dit een ontzettend vervelende situatie, maar bij ons kunnen alleen geregistreerde gebruikers kratten retourneren", vertelt een woordvoerder. Het bedrijf is in overleg bij de politie, die onderzoek doet naar de diefstal. "Vooralsnog is het vooral belangrijk dat elke diefstal gemeld wordt, dat er aangifte wordt gedaan."