Nieuwe variant
Ter gelegenheid van het jubileum kondigen CASI, Agrupalmeria, Biosabor, de in Granada gevestigde coöperatie La Palma en veredelaar Clause (eigenaar van het ras) een nieuwe variant aan. De Black Raf is een kruising tussen de traditionele Raf en de Crimean Black. Dit seizoen zit het ras in de testfase. Na de zomer zal het de markt betreden onder de naam Adora.
De geschiedenis van Raf-tomaten begint in Marmande, een dorp in het zuiden van Frankrijk, waar een groep producenten met het idee kwam een nieuw type geribbelde tomaat te ontwikkelen om te herstellen van een vreselijke druifluizenplaag die de boomgaarden in het gebied had verwoest. Maar ondanks zijn Franse voorsprong is de Raf, net als de Tanagel, de Silestone of de Sherigan, volgens de Spaanse producenten een echt Spaans product. "Zonder de rode grond, het zoute water van Cabo de Gata en de traditionele verwerking zou het onmogelijk zijn deze smaaktomaat te telen."
In Almeria wordt nog steeds 80 hectare gewijd aan de traditionele Raf (de Sixtijnse Kapel van het ras) in omgeving Los Martinez, Ruescas, Pujaire en El Charco, en is ongeveer 500 hectare bestemd voor de Raf Delizia.
Kerstprijs
Het ras
Clause selecteerde het zaad nadat er in 1961 een kruising werd gemaakt tussen de tomaat Marmande Clause 27 en een Amerikaans ras dat bestand was tegen de schimmel Fusarium. Het werd geregistreerd in 1967, toen het ook aankwam in Almeria.In het begin was het een tomatenras met een krachtige plant die een lange teelt mogelijk maakte en die opviel door z'n grote omvang en geribbelde vorm, zijn prominente groene hals en zijn bijna miraculeuze balans tussen zoet- en zoutheid. De Raf-tomaat begon zijn leven in Alicante, Murcia en voornamelijk Almeria, waar hij volledig werd aangepast en werd de enige tomaat die het al 50 jaar overleeft.
Dat ging niet zonder slag of stoot. De introductie van de eerste hybrides, waar de markt steeds meer naar vroeg vanwege de houdbaarheid, bracht de Raf-productie in de jaren '70 en '80 terug tot een minimum. De teelt concentreerde zich in gebieden met zeer zoute wateren, zoals La Vega de Almeria, La Cañada, El Alquián en Pujaire, waar het zoutgehalte het fruit een uitzonderlijke smaak geeft. Dit liet de verschillen tussen de Raf en de rest van de rassen nog sterker zien, waardoor de Raf zich kon vestigen als lokaal geteeld gourmetproduct met een uitzonderlijke smaak. De Raf-tomaten staan onder bescherming van de beschermde geografische aanduiding Tomate de La Cañada-Níjar.