Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Paprikatuinder krijgt boete: ZZP'er blijkt werknemer

Tholen - Een paprikatuinder moet een boete betalen van 8.000 euro omdat een ZZP'er op zijn bedrijf volgens de arbeidsinspectie niet zelfstandig was. Er was sprake van een gezagsverhouding tussen de twee.

ZZP'er of werknemer? Daar draaide het pasgeleden om in de Haagse rechtbank. Een Egyptische man heeft een maand lang planten getopt en gedraaid bij een paprikakwekerij. Met zijn verblijfsvergunning mocht hij als zelfstandige aan de slag te gaan, in loondienst werken mocht niet.

De man was bij de tuinder werkzaam via een eenmanszaak. Dat bedrijf regelt zaken voor diverse ZZP'ers. Ze bepalen bij welke tuinder en in welke kas de man ging werken en wat hij daarvoor verdiende. Het bedrijf verdeelde de paden in de kassen, controleerde of het werk goed werd verricht en sprak de mensen aan wanneer iets niet goed was gedaan.

Toch wordt de man door de Inspectie en de rechtbank niet als ZZP'er gezien. Zij vinden onder andere dat het werk onder gezagsverhouding werd verricht. Dan ben je geen ZZP'er, maar werknemer en dan is de tuinder de werkgever. Daar had de man geen vergunning voor en dat had de tuinder moeten weten.

De tuinder kreeg een boete van in totaal 16.000 euro opgelegd vanwege de Wet arbeid vreemdelingen. De boete is 2x hoger dan normaal, omdat de tuinder al eerder een boete heeft gekregen. Omdat de teler wel het vijfstappenplan voor ZZP'ers heeft gevolgd, is zijn boete verminderd tot 8.000 euro.