Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland exporteert € 94 miljard aan agrofoodproducten

De Nederlandse export van agrofoodproducten (inclusief technologie) bedroeg in 2016 zo'n € 94 miljard. Ons land is daarmee de grootste exporteur na de Verenigde Staten.

Ondanks de boycotmaatregelen die Russische Federatie augustus 2014 afkondigde voor diverse agrarische productgroepen uit onder andere de Europese Unie, vindt er nog steeds export naar Rusland plaats van vooral sierteeltproducten en uitgangsmateriaal (waaronder drachtige vaarzen en eendagskuikens) van dierlijke en plantaardige oorsprong (waaronder pootaardappelen). Er is opnieuw markttoegang gerealiseerd voor laan- en fruitbomen. In 2016 is bereikt dat Nederland via e-certificering informatie uitwisselt met de Russische Federatie in de exportrelatie. Daardoor is vooraanmelding van de partijen niet langer nodig.

Voor China heeft Nederland in 2016 markttoegang gekregen voor paprika's. In september 2016 stuurde staatssecretaris Van Dam een exportbrief aan de Tweede Kamer. Kern van die brief is dat Nederland sterker gaat inzetten op de export van onderscheidende en hoogwaardige agrarische producten. Met als doel behoud en versterking van de kracht van de Nederlandse agrofoodsector en -export. De transitie in de agrarische sector naar verduurzaming, kwaliteit, dierenwelzijn en innovatie biedt kansen voor de internationale markt.

Lees meer in het jaarverslag van Agroberichten Buitenland.
Publicatiedatum: