Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertrouwen glastuinbouwondernemers blijft toenemen

Het vertrouwen dat glastuinbouwondernemers in hun bedrijf hebben, blijft zeer positief. De index steeg in het eerste kwartaal opnieuw met ruim een punt naar bijna 28 punten. Ondernemers uit de glastuinbouw hebben van alle sectoren het meeste vertrouwen in hun onderneming.



Steeds meer ondernemers beoordelen de huidige situatie op het bedrijf als positief. De stemmingsindex steeg opnieuw tot bijna 36 punten, een stijging van ruim 2 punten ten opzichte van de vorige meting over het vierde kwartaal van 2016. De verwachtingen van ondernemers van hun bedrijfssituatie op de middellange termijn nam weer iets toe en schommelt al vier metingen rond de 20 punten. De indexen van de huidige stemming en de verwachting op de middellange termijn vormen samen de Agro Vertrouwensindex.



Als ondernemers 12 maanden terugkijken dan zijn ze bij de meting over het eerste kwartaal van 2017 vooral positief over de behaalde omzet en winst. De conjunctuurindex over de laatste 12 maanden steeg met 2 punten. De productie werd ook een stuk hoger gewaardeerd dan een kwartaal eerder. De index die de invloed van de opbrengstprijzen op de bedrijfsvoering meet, bleef onveranderd. Opnieuw waren er meer ondernemers negatief over de invloed die de kosten hebben gehad op hun onderneming de laatste 12 maanden. De index zakte verder onder het nulpunt. Desondanks zijn ondernemers in de glastuinbouw vergeleken met andere ondernemers best positief over de invloed die kosten hebben gehad op de bedrijfsvoering de afgelopen 12 maanden.



Vooruitkijkend naar de komende 12 maanden zijn ondernemers voorzichtiger. Ze verwachten vooral dat de kosten zullen gaan stijgen. De kostenindex daalde ten opzichte van de vorige meting. Ondernemers zijn ook iets minder positief over de te verwachten omzet en winst. Ondernemers verwachten dat de opbrengstprijzen gelijk zullen blijven en dat de productie zal gaan toenemen. Al met al gaat hiermee de conjunctuurindex, ten opzichte van het vorige kwartaal, licht omlaag met bijna 2 punten.





Bron: Agrimatie
Publicatiedatum: