Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bereid Arietta voor op de zomer

De afgelopen periode werd gekenmerkt door wisselvallig weer. Week 17 was met 12000 J heel licht, maar in week 18 hebben we maar 7300 J gehad waardoor de zetting stagneerde. Ook de verschillen tussen de dagen was groot die week, tussen de 600 en 2300 j / dag.



Arietta is vrij snel oogstbaar en wordt verrassend snel hard groen. Het ras biedt ook de mogelijkheid om te kiezen voor een hoger vruchtgewicht door iets later te oogsten. Dit zorgt voor grote verschillen in gemiddeld vruchtgewicht tussen de bedrijven. Dit varieert tussen de 200 en 260 gram.

Huidige situatie
Door op plantbelasting te sturen en te voorkomen dat de gewassen leeg geoogst werden staan de gewassen mooi generatief in balans. De plantbelasting is over het algemeen hoog en mede door het donkere weer stagneerde de zetting afgelopen week.

Maar waar overige rassen door klimaatomstandigheden moeilijker zetten, blijft Arietta extra vruchten maken. In grove rassen is snelle zetting is een bekende beperking, bij Arietta werd sterk gefocust op zettingscapaciteit. Door de constante zetting wordt extra tijd en productie gewonnen. De constante zetting zorgt eveneens voor meer evenwicht in plantbelasting, wat ook de risico's op neusrot en zilvervlekken beperkt.

Vooruitblik
Vocht en koeling: bij sterke overgangen naar een zomers weertype is schermen een must om de plant in de extremen te begeleiden. Train de plant echter voldoende, zodat deze het zo snel mogelijk zelf kan overnemen. Dus scherm alleen bij pieken en bij een te generatieve gewasstand.

De vruchten kleuren traag door. Desalniettemin is het belangrijk om het oogstritme goed te houden. Bij Arietta is het belangrijk om regelmaat in plantbelasting te houden, grote schommelingen kunnen neusrot en zilvervlekken bevorderen. Een constante wortelkwaliteit houden is daar ook van belang.

Ook een diffuus scherm of een diffuse coating kunnen hierbij helpen; bij een 4 stengel systeem is dit trouwens een must. Tevens kan het snoeibeleid aangepast worden door iets langere toppen te laten staan.

Gewaswerk- snoeistrategie: korter of langer toppen in de zomer is een sturingsmiddel voor de generativiteit en bladvolume. Dit moet voornamelijk goed in acht genomen worden in het voor- en najaar. Kort toppen geeft meer licht dieper in het gewas en maakt generativiteit op de vruchten. Het gaat nu om snelheid en generativiteit te maken. Richting de zomer komt extra blad de koelingscapaciteit ten goede!

Indien dubbele vruchten opkomen in de voorzomer/zomer dun deze tijdens het toppen per oksel. Vruchten in de 2e oksel van een scheut zijn vaak minder van vorm.



Voor meer informatie:
Syngenta
Jacob Obrechtlaan 7a
4611 AP Bergen op Zoom
www.syngenta.nl
Publicatiedatum: