Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe groeimedia om de afhankelijkheid van kokossubstraat te verminderen

Kokosvezelvrije groeimedia hebben het potentieel om net zo goed als kokossubstraat te fungeren voor aardbeiengewassen als de irrigatie en voeding geoptimaliseerd zijn, zo werd tijdens een recente workshop verteld.

Als onderdeel van een project om duurzame groeimediamengsels te ontwikkelen als alternatieven voor turf, is er een model ontwikkeld om de prestaties van groeimedia te voorspellen. Aan de hand hiervan worden er uitgebreide proeven gedaan om de modelvoorspellingen te valideren en verfijnen. Dit moet telers vertrouwen geven in de commerciële prestaties van nieuwe groeimedia om de overname ervan te vergemakkelijken.

Veel aardbeientelers hebben al turf door kokos vervangen maar er is nog steeds bezorgdheid over de afhankelijkheid van de sector van één grondstof. Dus worden ook groeimediamengsels met minder dan wel geen kokosvezel getest als onderdeel van het onderzoek.



Telers werden uitgenodigd om de aardbeienproeven te bekijken bij New Farm Produce in Lichfield tijdens een door het projectteam aangeboden evenement in april die door AHDB Horticulture werd gepromoot.

Stephen McGuffie van New Farm Produce: "Momenteel zijn we volledig afhankelijk van kokosvezel en alhoewel het een goed product is, heeft het zijn beperkingen. Structuur is de belangrijkste factor van de proeven voor mij op de langere termijn van twee tot drie jaar. Als dit mislukt en het product gaat hangen, dan is het niet geschikt voor zachtfruit. Zowel het kokosvezelvrije substraat als die met een laag kokosvezelgehalte tonen veelbelovende resultaten als we kijken naar de plantengroei, maar de prestaties zullen duidelijker zijn wanneer we de oogstresultaten voor dit seizoen hebben."

Onderzoeksleider Barry Mulholland van ADAS UK: "We hebben irrigatie- en voedingsregimes gebruikt zoals voor standaard kokossubstraat. Desondanks laten de proeven zien dat het kokosvezelvrije groeimedium en dat met minder kokosvezel het potentieel hebben om net zo goed of beter te presteren dan kokosvezel met een beter begrip van de prestaties van de mengsels en de juiste bijstelling van de irrigatie en voeding."

Bij aardbeiengewassen was er geen noemenswaardig verschil in de totale oogst of het percentage van klasse 1 fruit bij kokosvezelvrij of minder kokosvezel. De testen bleven licht achter bij het kokosvezelcontrole-monster, maar het ADAS onderzoeksteam denkt dat dit met geoptimaliseerde irrigatie en voeding bij zal trekken.

Voor de proeven is het aardbeiengewas Malling Centenary geplant in negen commercieel verkrijgbare groeimedia: een controlemonster, vier met minder kokosvezel en vier kokosvezelvrije producten.

"Kokosvezel wordt algemeen gebruikt voor de aardbeienproductie op substraat maar telers op de open dag waren geïnteresseerd in alternatieve groeimedia voor het geval kokosvezel duurder wordt of moeilijker verkrijgbaar," zei Dr. Mulholland.

Tijdens de op 22 juni te houden NIAB Leafy Salads Open Dag zal er meer informatie worden gegeven over het onderzoek naar duurzame groeimedia voor teeltblokken. De volgende publicatie over het project zal binnenkort beschikbaar zijn op horticulture.ahdb.org.uk.
Publicatiedatum: