Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Certhon, Agra Tech en Village Farms tijdens Indoor Ag-Con:

Wat voor soort teeltbedrijf kies je?

Sommige mensen hebben het telen met de paplepel ingegoten gekregen, anderen zijn complete nieuwkomers in de sector gecontroleerde omgevingslandbouw. Om potentiële investeerders en ondernemers in de wereld van de binnenteelt te begeleiden, besprak een sprekerspanel tijdens de recente Indoor Ag-Con in Las Vegas de criteria voor het kiezen voor de binnenteelt, glastuinbouw of verticale teelt.



De Indoor Ag-Con is uitgegroeid tot een belangrijk evenement voor investeerders en professionals met risicokapitaal, die de gecontroleerde omgevingsltuinbouw verkennen. Organisator Newbean Capital nodigde Jim Bergantz van Agra Tech, Tim Robinson van Village Farms en Erik Ijntema van Certhon uit om hun kennis en ervaring te delen over het kiezen van de juiste technologie.

Sales engineer Jim Bergantz van kasfabrikant Agra Tech begon de sessie met een inleiding over het belang van al je zaken op orde hebben. Hij gaf een overzicht van de diverse kasontwerpen die zijn bedrijf biedt, van standaard- en uitschuifbare modellen tot quonset en geavanceerde gootconstructies, maar gaf aan dat het type constructie slechts 5% bepalend is. "Het soort kas moet een van de laatste beslissingen zijn die je neemt. Wanneer je begint, moet je meerdere factoren overwegen."

Bergantz gaf als voorbeeld de uitdagingen waar projecten mogelijk voor komen te staan inzake het verkrijgen van de juiste vergunningen. Net als bij zijn eerdere presentatie tijdens de Indoor Ag-Con 2016 raadde Bergantz aan een ervaren vergunningsspecialist in de arm te nemen. "Je zult een zeer gedetailleerd plan moeten hebben over veel criteria, van a tot z, voordat je zelfs maar de schop in de grond kunt steken."



Tim Robinson, onderdirecteur Facility Management bij Village Farms, was aanwezig om de technologie-selectieprotocollen te bespreken van de grootste groentenglastuinder van Noord-Amerika. Volgens Robinson wordt bij Village Farms elke beslissing en investering tot op de laatste cent berekend. "Om in de grondstoffenmarkt te kunnen overleven, moeten we er altijd naar streven de producent te zijn van een kwaliteitsproduct met de laagste kosten. Daarom doen we veel onderzoek naar nieuwe innovaties en technologie die het potentieel hebben om ons te helpen onze kosten laag te houden."

"Het doel van Village Farms is altijd het genereren grote oogsten in een goed klimaat met de lage energie- en arbeidskosten. "Alles wat we doen, moet zo efficiënt mogelijk gebeuren. Dit doel heeft een grote invloed op de technologie of de ontwerpen die we uitkiezen." Die technologie hoeft overigens niet altijd een ingewikkeld onderwerp te zijn, zoals diffuus glas of ultramoderne automatisering. Als voorbeeld sprak Robinson over de lengte van hun gewasrijen. "We hebben ze veel langer gemaakt dan de gebruikelijke lengte, omdat het oogsten en het gewasonderhoud veel efficiënter maakt. Het is een eenvoudige strategie dat een grote invloed heeft op onze productiekosten."

Robinson besloot met te zeggen dat het kiezen van de juiste technologie en strategie belangrijk is, maar dat voor Village Farms de grootschalige toepassing hiervan bepalend is voor de meest efficiënte productie. 'Hoe groter je bent, hoe lager je kosten zijn. Opschalen verlaagt je risico. Veel van de kasgeteelde gewassen worden verhandelbaar, dus je oogst vergroten is de enige manier om de concurrentie voor te blijven."

Tenslotte gaf Erik Ijntema van Certhon een presentatie over hoe je moet kiezen tussen een kas en een binnenteeltbedrijf. Ijntema is exportmanager en binnenteeltspecialist bij Certhon, een Nederlands kasoplossingenbedrijf. Het bedrijf heeft een brede, wereldwijde portefeuille voor geavanceerde en grootschalige kas- en binnenteeltprojecten.

Ijntema liet zien hoeveel parameters en externe factoren een grote invloed hebben op de bedrijfskeuze, zoals locatie, klimaat, lokale energiekosten, consumentenmarkten en grondprijzen. Hij besprak twee casussen waarbij er respectievelijk voor een kas of een binnenteeltbedrijf werd gekozen op basis van de aanwezige parameters.




Publicatiedatum: