Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Alternatieven voor onkruidbestrijding in aspergeteelt

Onkruidbestrijding in de aspergeteelt wordt veelal met toepassen van gewasbeschermingsmiddelen uitgevoerd. De inzet van chemische middelen wordt steeds meer aan banden gelegd. Eventuele alternatieven voor onkruidbestrijding worden nog niet breed toegepast.

Het project 'Alternatieven voor onkruidbestrijding in de aspergeteelt' is opgezet om de sector bewust te maken van de mogelijkheden. Door de opzet van praktijk demonstraties willen we komen tot een selectie van optimale en effectieve toepassingen waarbij een duurzame onkruidbestrijding in de aspergeteelt mogelijk is.

Naast het opzetten van demo's worden de bedrijfseconomische aspecten van de alternatieven in beeld gebracht middels een vergelijkende kostenberekening.

Op een praktijkperceel bij een aspergeteler zijn verschillende objecten aangelegd met mogelijke alternatieven voor onkruidbestrijding. Het effect van de verschillende bestrijdingsmethodes is gedurende het groeiseizoen gevolgd. Tijdens veldexcursie en bijeenkomst zijn de resultaten van de alternatieven besproken met groepen aspergetelers. Ook het kostenaspect is met aspergetelers gedeeld en besproken.

Conclusie is dat er praktische alternatieven voor onkruidbestrijding in de aspergeteelt zijn en dat deze allemaal kostprijs verhogend zijn. In de praktijk zullen combinaties van verschillende onkruidbestrijding methodes worden toegepast waardoor het gebruik van chemische middelen zal verminderen. Vanwege de weersafhankelijkheid van met name mechanische onkruidbestrijding blijft onkruidbestrijding met chemische middelen nodig in geval van onvoorziene omstandigheden.

Download hier de studie van het Productschap Tuinbouw.
Publicatiedatum: