Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FAO Director-General José Graziano da Silva:

"Japan is een voorbeeld voor de wereld wat gezond eten betreft"

Japan heeft een unieke voedselcultuur dat kan veel kan bijdragen aan verbetering van het wereldwijde voedingspatroon, zei FAO Director-General José Graziano da Silva tijdens een bezoek aan het land. "Japan is wereldwijd een voorbeeld op het gebied van gezond eten. Japan heeft het laagste percentage obesitas van de ontwikkelde landen: onder de vier procent."

Graziano da Silva merkte op dat Japan een gezonde en "unieke" cultuur heeft, met veel groenten, fruit en vis. Hij citeerde Washoku, een uitgebreide set vaardigheden, kennis en tradities van het bereiden en consumeren van voedsel, dat door UNESCO op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed is geplaatst. Washoku is gebaseerd op een "gebrek voor de natuur" en bestaat uit verse, vetarme, seizoensingrediënten die tezamen een uitgebalanceerd dieet vormen. De FAO Director-General maakte de opmerkingen tijdens een bezoek aan de Sophia universiteit van Tokio, 

Hij merkte op dat Japan een schat aan kennis en ervaring heeft om te delen met andere landen - een uitwisseling die de FAO graag wil promoten als een activiteit gerelateerd aan het "Decade on Nutrition" programma van de Verenigde Naties. Dit programma richt zich op slechte voedingsgewoonten, die nauw gerelateerd zijn aan niet-overdraagbare ziektes - waaronder hartaanvallen, beroertes, kanker en diabetes - die de voornaamste oorzaak van vroegtijdig overlijden zijn, niet alleen in hoge lonen landen, maar ook steeds meer in ontwikkelingslanden. Deze diëten zijn meestal niet alleen ongezond, maar ook niet duurzaam. In deze context is Japan het schoolvoorbeeld hoe effectief beleid en wetgeving adequate voeding kan stimuleren, vooral door middel van wetten die gericht zijn op het onderwijzen van kinderen en het controleren van het gewicht van volwassenen. Zulke maatregelen komen overeen met de beloften die de wereldleiders op de 2014 Second International Conference on Nutrition and the 2030 Agenda for Sustainable Development hebben gemaakt om het uitroeien van ondervoeding en het transformeren van voedselsystemen om voedzame diëten voor iedereen beschikbaar te maken als doel van nationaal beleid te maken.

Japan´s bijdrage aan het werk van de FAO
In zijn toespraak eerde Graziano da Silva Japan voor het steunen van ontwikkelingslanden via de FOA op het gebied van voedselproductie en consumptie als ook met betrekking tot landbouwsectoren, waaronder bosbouw, visserij, vee, land en water. In Afghanistan heeft Japan bijvoorbeeld meer dan $100 miljoen bijgedragen aan landbouwinterventies van FAO, vooral met inspanningen om de irrigatie-infrastructuur van het land te herstellen. In Myanmar heeft steun van de Japanse overheid de FAO geholpen noodhulp en herstelwerkzaamheden te leveren - waaronder kwaliteitszaden en mest, aan landelijke gebieden die door de overstromingen en conflicten getroffen waren. Graziano da Silva woonde in Tokio ook een proefevenement bij, georganiseerd door de Japanse overheid waar hij zoetigheden gemaakt van fruit in de Fukushima Prefecture. In maart 2001 werd Fukushima, gelegen in het noordelijke deel van het land, getroffen door aardbevingen en een tsunami dat een ongeluk in de kerncentrale daar veroorzaakte. De FAO Director-General merkte op hoe de Japanse overheid haar uiterste best doet om van de ramp te herstellen. "Op dit moment is er geen reden om ongerust te zijn over voedselveiligheid. Er zijn continue inspecties, er is een controlesysteem en internationale protocollen worden gevolgd."

FAO Nationale Goodwillambassadeurs voor Japan
Graziano da Silva kondigde tijdens zijn bezoek ook de aanstelling van Hiroko Kuniya en Katsuhiro Nakamura aan als de allereerste FAO Nationale Goodwillambassadeurs voor Japan. In deze rol wordt van hen verwacht een aandeel te leveren in het promoten van de ontwikkelingsboodschappen van de FAO. Kuniya werd bekend als een nieuwspresentator voor het NHK Japan-netwerk, en presenteerde onder andere het geprezen "Today´s Close-Up" programma, met onderwerpen als armoede, honger, en andere sociale misstanden. Recenter heeft ze gewerkt als journalist en bericht over onderwerpen gerelateerd aan de duurzame ontwikkelingsdoelen.

Nakamura werd bekend als de eerste Japanse chef die in 1979 een Michelin ster kreeg in Parijs. Hij keerde later terug naar Japan en werd in 2008 benoemd tot chef tijdens de G8 Top in Toyako, Hokkaido. Hij is de oprichter van The Ryori Volunteer no Kai (Voedselvrijwilligersgroep), waarvan de leden vrijwillig rampgebieden bezoeken en daar voedsel uitdelen. Ze houden ook liefdadigheidsdiners in Tokio om fondsen te werven voor mensen in nood. De FAO Director-General woonde ook de lancering bij van de FAO Parliamentarian Friendship League in Japan. Yoshimase Hayashi, voormalig minister van landbouw, bosbouw, en visserij van 2012-2015 zal de voorzitter zijn van de League. Hij en ongeveer veertig parlementariërs kwamen bij elkaar om gedachten uit te wisselen met de FAO Director-General. Het VN bureau kijkt uit naar samenwerking met de League om "voedzaam eten te promoten, ook in buurlanden en regio´s.
Publicatiedatum: