Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw advies helpt telers pepinomozaïekvirus te weren

Telers kunnen helpen om het pepinomozaïekvirus (PepMV) uit te roeien door nieuwe veiligheidsaanbevelingen te volgen. PepMV is een van de meest relevante tomatenziekten. Daarom is het belangrijk maatregelen te treffen om blootstelling aan extra stammen van het virus te voorkomen, zelfs waar de ziekte al is vastgesteld.



Een intensieve schoonmaak, grondige compostering van gewasafval en controle van het irrigatiewater zal de kans verminderen dat het virus zich manifesteert. Het risico van overdracht van het virus via kleine wortelstukken, die in de bodem achterblijven na gewasverwijdering lijkt zeer klein te zijn.

De nieuwe aanbevelingen volgen uit een door AHDB Horticulture gefinancierd onderzoeksproject naar meer inzicht in de ernst en persistentie van PepMV-symptomen in kwekerijen.

Brian Moralee van APS Group en een sectorvertegenwoordiger bij het project: "PepMV is nog steeds op onze productielocatie aanwezig en we lijden daardoor economische verliezen. We zijn bij dit project betrokken omdat we wilden begrijpen waarom onze jaarlijkse opruiming het virus niet uitroeide.

"Het onderzoek is erg belangrijk geweest voor ons begrip van hoe het virus zich verspreidt, met name via de composteringsprocessen en in de bodem bij biologische gewassen."

Belangrijkste bevindingen van het project zijn:
  • Irrigatiewater kan een bron van PepMV zijn, maar kan met pasteurisatie hier succesvol voor worden behandeld.
  • Jaarlijkse opruiming lijkt succesvol te zijn, maar het is mogelijk dat het virus kan overleven in moeilijk te behandelen delen van de kwekerij, zoals in elektrische apparatuur.
  • Het risico op overdracht in bodem en wortels van de ene oogst naar de volgende is te verwaarlozen, alhoewel achtergebleven wortels een groter risico vormen dan de grond.
  • Grondige compostering is een effectieve manier om PepMV uit gewasafval te elimineren
Symptomen en financiële gevolgen
PepMV is een tomatenziekte die zowel de fruitkwaliteit als de oogst beïnvloedt. Symptomen kunnen bestaan uit vlekken, gebarsten of misvormd fruit. Ernstige gewasinfecties kunnen grote financiële gevolgen hebben. Eén kwekerij schatte het verlies over 6 ha van het Piccolo-ras rond de 400.000 pond.

Gracie Emeny van het AHDB: "Als een van de meest potentieel schadelijke ziekten in de tomatenproductie in het Verenigd Koninkrijk is het belangrijk dat we PepMV-stammen en de daaruit voortvloeiende symptomen goed begrijpen.

Met de moleculaire testen die in dit onderzoek werden verfijnd, konden de stammen van de ziekte van elkaar worden onderscheiden, waardoor de ernst van de symptomen en persistentie van de ziekte verder onderzocht konden worden, resulterend in belangrijke controle- en bestrijdingsmethoden voor telers.

De AHDB heeft een nieuw informatieblad gepubliceerd: 'Pepino mosaic virus of tomato – new results on strains, symptoms and persistence' met volledige informatie voor telers over het virus en de aanbevolen actiepunten. Het informatieblad kan worden gedownload van horticulture.ahdb.org.uk.

Voor meer informatie:
Lauren Colagiovanni
Agriculture & Horticulture Development Board
Tel: +64 024 7647 8781
lauren.colagiovanni@ahdb.org.uk




Publicatiedatum: