Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede marktvooruitzichten voor Poolse tomaten en paprika's

In 2014 opende het Nederlandse Staay Food Group een kantoor in Polen, dat met name bedoeld was voor de afzet aan lokale Poolse retailers. Het bedrijf houdt zich vooral bezig met de handel in overzees fruit en Nederlandse kasgroenten (met name tomaten en paprika's). Het idee achter de onderneming is dat men de importcapaciteiten van het Nederlandse bedrijf kan benutten maar dat er indien nodig ook Poolse producten naar Nederland en andere Europese markten kunnen worden geëxporteerd.



Jakub Maciołek, verantwoordelijk voor de Poolse tak, legt uit dat retailers richting geven aan de vraag van de Poolse consument. Evenals in andere landen is er een trend ontstaan voor gezonde voeding en retailers spelen hier op in door middel van aanbiedingen om de afzet van AGF te stimuleren. 

Moderne telers schakelen over op moderne tomatenrassen
De Poolse binnenlandse tomatenproductie vangt begin april aan en gaat door tot midden november.



"Moderne telers hebben onderzocht welke opties de beste inkomsten opleveren. Om deze reden zijn veel telers overgegaan op de teelt van roze tomaten, die een zoetere smaak hebben dan de ronde tomaten die de markt voorheen domineerden. De productie is fors gegroeid, dit jaar zelfs met 30%. Met de huidige prijzen ontvangen telers €1,00 tot €1,50 per doos meer dan de €7,00 - €8,00 die voor een doos (6 kilo) traditionele tomaten betaald wordt. We merken dat de roze tomaten niet alleen op de binnenlandse markt populair zijn maar ook in Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en andere landen in deze regio. We hebben deze tomaten vorig jaar in Nederland en Spanje getest maar de belangstelling was niet erg groot," vertelt Jakub.


Roze vleestomaten

Pools paprikaseizoen ziet er veelbelovend uit
Eind juni/begin juli vangt het Poolse paprikaseizoen aan dat tot september/begin oktober zal duren. Vorig jaar was er een enorm verschil tussen de prijzen in Nederland en die in Polen. In Polen lag de prijs op €4,00 tot €5,00 per doos (5 kilo) en in Nederland op €8,00 - €12,00 per doos.



"Ik verwacht dit jaar een grotere Poolse productie omdat producenten erg tevreden waren over de resultaten van vorig seizoen. Producenten zien veel mogelijkheden en hebben dan ook goede vooruitzichten voor het seizoen, zolang het weer ook een beetje mee wil werken. De paprika's worden in folietunnels geteeld waardoor zij gevoelig zijn voor weersinvloeden. Regen en lage nachttemperaturen kunnen nadelig zijn voor de productie. Aangezien het seizoen pas in juni start, verwacht ik niet dat lage temperaturen een rol zullen spelen maar een wekenlange regenperiode kan daarentegen wel voor problemen zorgen," vervolgt Jakub.



"De prijzen van Poolse tomaten en paprika's zijn stabieler dan in Nederland waar de volumes bepaald worden op basis van week- of seizoensprogramma's en de rest geveild wordt (waarbij de prijzen per dag kunnen variëren van €5,00 tot €10,00 per doos). Omdat de productie in Polen niet zo sterk in groepen georganiseerd is, bestaat er bij ons geen veilingsysteem voor verse groenten." 



De belangrijkste markten voor Poolse tomaten zijn Frankrijk, Spanje en de Baltische staten. We zijn ook gaan handelen met klanten in Slovenië en Kroatië. Uiteraard exporteren we ook veel tomaten naar Nederland, van waaruit ze veelal naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd worden.

Voor meer informatie:
Jakub Maciołek
Staay Warszawa Sp. z.o.o.
Tel: +48 (0)607 319 772
Fax: +48 (0)22 855 51 29
Email: jakub.maciolek@staay-warszawa.pl
www.staayfoodgroup.nl
Publicatiedatum: