Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Yara vervangt trucks voor eerste elektrische schip ter wereld

De volkomen autonome en 100% elektrische 'Yara Birkeland' zal het meest geavanceerde 'feeder' containerschip ter wereld zijn.

Genoemd naar de Yara-oprichter, de beroemde wetenschapper en innovator Kristian Birkeland, zal de Yara Birkeland de NOx- en CO2-uitstoot verminderen en de verkeersveiligheid verbeteren door bijna 40.000 vrachtwagens in bevolkte stedelijke gebieden overbodig te maken.



Yara Birkeland zal beginnen als een bemand schip met de bedoeling in 2019 op afstandsbediening over te gaan en de verwachting om vanaf 2020 volledig autonoom de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Het nieuwe emissieloze schip zal een revolutie betekenen in het zeevervoer wereldwijd en bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN.

's Werelds eerste autonome, elektrische vaartuig voor commercieel gebruik
Svein Tore Holsether, president en CEO van Yara: "Als een toonaangevend internationaal meststoffenbedrijf met een missie om de wereld te voeden en de planeet te beschermen, past de investering in dit emissieloze vaartuig goed in onze strategie. We zijn er trots op om met Kongsberg samen te werken om tot 's werelds eerste autonome, elektrische vaartuig voor commercieel gebruik te zijn gekomen." 

"Er zijn dagelijks meer dan 100 dieselvrachten nodig om producten van Yara's Porsgrunn-fabriek naar havens in Brevik en Larvik te vervoeren vanwaar we producten vervoeren naar klanten over de hele wereld. Met dit nieuwe autonome accugedreven containerschip verschuiven we het transport naar zee en verbeteren daarbij de veiligheid van de lokale wegen en verminderen geluids-, stof-, NOx en CO2-emissies."

Een enorme vooruitgang in zeevervoer
Kongsberg is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en levering van alle belangrijke technologieën op de Yara Birkeland, inclusief de sensoren en integratie benodigd voor afstands- en autonome bediening naast de elektrische aandrijving en controlesystemen voor de accu en voortstuwing.

"Door containervervoer van land naar zee te verschuiven, is de Yara Birkeland het begin van een belangrijke bijdrage aan de naleving van nationale en internationale milieudoelstellingen. Het nieuwe concept is ook een enorme stap vooruit voor de toename van zeevervoer in het algemeen," volgens president en CEO van Kongsberg Geir Håøy.



Kongsberg's geïntegreerde controle- en volgsystemen zijn nu al in staat om technologie te leveren voor afstandsbediening en onbemande vaarten. Yara Birkeland zal uitgebreid gebruik maken van alle bij Kongsberg beschikbare mogelijkheden en technologieën.

Håøy: "Het ontwikkelen van systemen voor autonome werking is een belangrijke en logische stap voor Kongsberg gezien onze decennialange expertise in de ontwikkeling en integratie van geavanceerde sensoren, controle- en communicatiesystemen voor alle scheepvaart. Yara Birkeland zal de maatstaf worden voor de toepassing van innovatieve maritieme technologie voor efficiënter en milieuvriendelijker zeevervoer."

Voor meer informatie:
Yara
Publicatiedatum: