Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
SARA, Kasaoka:

Japanners gaan voor 11,6 ha halfgesloten kas

Een groep Japanse ondernemers heeft plannen bekendgemaakt voor het grootste geavanceerde glazen kasproject in Japan ooit. Op 27 april sloeg het in Okoyama gevestigde SARA Incorporated de eerste paal in de grond van het kasproject van $125 miljoen op 1000 hectare nieuw gewonnen land in Kasaoka Bay. Er zal nu snel worden begonnen met de bouw van de eerste 11,16 ha semi-gesloten kas voor de productie van tomaten, paprika en sla.

SARA staat voor 'Smart Agribusiness Research and Alliance'. Het werd opgericht in april 2016 door de Japanse ondernemers Kobayashi, Sano en Wada. SARA COO Taizo Sano heeft tijdens zijn lange carrière in de Japanse versproductensector onderzoek gedaan naar moderne tuinbouwtechnologie en productiepraktijken. Sano maakte kennis met internationale leveranciers, onderzoekers en duurzame energieoplossingen om een bedrijfsplan op te stellen dat de Japanse tuinbouwsector voor de volgende generatie glastuinbouw zal voorbereiden.


Het nieuwe Japanse bedrijf zal een combinatie van drie hoogwaardige gewassen telen voor distributeurs, winkeliers en consumenten. De 11,16 ha zal verdeeld worden in 5,68 ha voor tomaten, 3,25 ha voor paprika en 2,23 ha voor sla. De producten zullen worden verkocht via supermarkten, CVS (consumentenwaardewinkels), thuisleveringsdiensten en diverse horecaklanten in Japan. Het bedrijf overweegt ook export naar Aziatische kosmopolitische consumenten.

Hygroscopische adiabatische koeling

Het SARA-project profiteert van de nieuwste innovatieve technologie die een efficiënte productie mogelijk maakt in een heet en vochtig dag- en nachtklimaat. Sano: "Het klimaat bemoeilijkt de teelt van kasgroenten in het zomerseizoen in Japan en in andere semi-tropische klimaatregio's in Azië. Daarom hebben we de Nederlandse kassenbouwer Van der Hoeven in de arm genomen en een nieuw klimaatsysteem ontwikkeld voor een halfgesloten kas. Dit nieuwe, gepatenteerde, ontvochtigende Hygroscopic Adiabatic Cooling (HACO) klimaatbeheersysteem maakt de productie van gezonde kasgroenten mogelijk tijdens de moeilijke hete en vochtige seizoenen."

Taizo Sano op de bouwplaats. 


Biomassa tri-generatie

SARA's projectfase 1 zal een krachtige Biomass Tri Generation (BTG) krachtcentrale hebben die gezamenlijk is ontworpen en gemaakt door het Japanse bedrijf Takuma. De 10.000 kW producerende biomassacentrale is direct aan het net gekoppeld om het overschot aan een lokaal energiebedrijf te kunnen verkopen.

Volgens Sano zal de stoom uit de ketel worden gebruikt voor de airconditioning, verwarming en ontvochtiging. SARA en Takuma hebben ook samen een uitlaatgasreinigingssysteem ontwikkeld om schone CO2 uit de biomassacentrale te kunnen gebruiken om de kasgewassen te bemesten.

Hoogendoorn & Hitachi

Het Japanse technologische bedrijf Hitachi en het Nederlandse kasautomatiseringsbedrijf Hoogendoorn zullen worden ingeschakeld om samen de IOT-computer te ontwikkelen. Dit is het volg- en controlesysteem van het project. Dit systeem zal ook de systeemplatforms bevatten voor het kasenergie- en arbeidsbeheer.

De partners van het SARA-project. 

Investering van $125 miljoen

De totale investering van het SARA-project wordt geschat op $125 miljoen. Dit kapitaal is gedekt met syndicaatsleningen van verschillende Japanse banken. De bouw van de kas zal, van fundering tot mechanische installatie, worden begeleid en gecoördineerd door een samenwerking tussen Van der Hoeven en Daisen, een van de grootste kassenbouwers in Japan.

Begin van de bouw

"Alles bij elkaar zal dit het grootste glazen kasproject zijn in de Japanse tuinbouwgeschiedenis. Daar er op het nieuw gewonnen landgebied van Kasaoka kan worden uitgebreid heeft het het potentieel om een belangrijke hightech superteeltlocatie in Zuidoost-Azië te worden," concludeert Sano.

De bouwlocatie is al voorbereid en afgerond door de stad Kasaoka. De bouwwerkzaamheden starten in mei 2017. SARA beoogt aanname van zo'n 200 medewerkers en verwacht in april 2019 de eerste oogst te kunnen binnenhalen.

Voor meer informatie: 
Sara Farm
Mr. Taizo Sano
taizo.sano@sarafarm.jp 
Publicatiedatum: