Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw patroon moet effectiviteit vangplaten verbeteren

Tholen - Vangplaten vormen voor veel telers de basis van het bestrijdingsadvies, maar het tellen en registreren van de insecten en plagen is een intensief karweitje. Het Britse bedrijf International Pheromone Systems (IPS) komt met de vangplaat Insectrac Easicount System.



"Het is eigenlijk gewoon een vangplaat, alleen dan effectiever en sneller", vertelt Hans Mohler van IPS deze week op de GFIA in Utrecht. "Je telt natuurlijk de insecten in de vakken en daarna bereken je het totaal aantal insecten op het bord." De plaatsing van de vakken op de plaat lijkt misschien willekeurig, maar niets is minder waar. "Die is gebaseerd op een wiskundige formule, waardoor de vijf vakken collectief een betrouwbare schatting geven. Zo weet je niet alleen hoe je gewas ervoor staat, maar ook of je extra vangplaten moet plaatsen of waar je de focus in de gewasbescherming op moet leggen."

Door het contrast op de plaat is de val volgens Mohler aantrekkelijker voor de insecten. "Dat maakt de Easicount ook een goede keuze als je niet hoeft te tellen", vindt Hans.




Nieuwe fabriek
Het Britse IPS is al meer dan dertig jaar actief in de ontwikkeling van insecten feromonen en vangsystemen. Het bedrijf start dit jaar met de productie van de vangplaten in een nieuwe fabriek, want ze zien dat er veel aandacht voor de producten is. "Deze vallen, maar ook biologisch afbreekbaar product", vertelt Hans. "Die kan gewoon met het gewas de deur uit."

De vangplaten worden dit jaar in productie genomen. De vangplaten zijn verkrijgbaar in goudgeel, blauw en wit, in Polystyrene (HIPS) en Pet en in drie maten.

Voor meer informatie:
International Pheromone Systems Ltd
www.internationalpheromone.co.uk