Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aubergineteelt helpt ontheemde families in Noord-Nigeria

Telers in Noord-Nigeria, die ontheemd zijn door Boko Haram, nemen deel aan een FAO project om de productie van lokale voeding te starten. Eén van de voedingsproducten is aubergine. De groente staat in Nigeria ook wel bekend als gorongo en is daar een sociaal en voedzaam ingrediënt. Het rauwe vruchtvlees van de gorongo wordt vaak gebruikt door vrouwen. Zij maken er hun tanden mee schoon door er op te kauwen. Het vruchtvlees wordt ook vaak gegeten bij bruiloften en naamceremonies. 


FAO Directeur Jose Graziano da Silva met een groep vrouwen die deelnemen aan een project in de staat Borno. 

Steun aan ontheemde families 
Het geweld, dat gerelateerd wordt aan Boko Haram, verspreidt zich over Lake Chad Basin en raakt nu ook Nigeria, Kameroen, Chad en Niger. Dit heeft verwoestende effecten op de voedingsveiligheid en het bestaan van de bevolking. Ongeveer 7,2 miljoen mensen hebben nu last van voedingsonveiligheid in de vier landen. Ongeveer 2,5 miljoen mensen zijn ontheemd. 
 
In Noordoost Nigeria, vlakbij de hoofdstad Maiduguri, steunt FAO verdreven families door te helpen bij het telen van hun eigen voeding. Zo willen voorkomen dat de families op lange termijn afhankelijk zijn van voedingshulp. Het werk van FAO wordt gefinancierd door België, UN's Central Emergency Response Fund, European Commission's European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (ECHO), Ierland, Japan, Zweden en Zwitserland. 

Tijdens een bezoek aan een stuk grond dat door FAO gesteund wordt, ontmoette directeur José Graziano da Silva een groep vrouwen. Ze werkten samen op een veld waar gorongo werd geteeld. FAO verleend zaden voor groenten als kool, maar de vrouwen konden zelf de zaden van de gorongo winnen. 

De vrouwen zijn overlevenden van de aanslagen van Boko Haram op hun dorpen. Ze zijn de enige kostwinners voor hun families. Eén van de vrouwen legde uit dat het schoonmaken van hun tanden met gorongo een manier was om hun gevoel van waardigheid te herstellen en om een lach terug te brengen bij haar en haar vriendinnen. Het is een veelbelovend teken dat vrouwen zich niet langer in een extreme crisis bevinden. Ze hebben hoop op hun eigen onafhankelijkheid. 

Gorongo is een bruikbare plant voor kleinschalige telers, omdat het continu vrucht draagt en omdat er veel aubergines van een klein stuk grond geoogst kunnen worden. Dankzij het harde werk van de vrouwen en de steun van het project, kunnen de vrouwen extra groenten verbouwen om te verkopen. Hiermee kunnen ze hun gezondheidszorg en onderwijs voor hun kinderen betalen.

De Afrikaanse aubergines komt oorspronkelijk uit Centraal-Afrika en is naar andere landen verspreid, voornamelijk West-Afrika. De plant wordt ook gebruikt in traditionele medicijnen om keelinfecties te behandelen door de bladeren te verhitten en er vervolgens op te kauwen. 

Plan voor de lange termijn
FAO heeft een lange termijn strategie ontwikkeld voor de Lake Chad regio. Bij dit plan wordt de nadruk gelegd op het steunen van vluchtelingen, intern ontheemde families en gastgemeenschappen om hun tuinbouwbestaan voort te zetten. De groenten, die door de vrouwen geteeld worden, maken deel uit van een plan voor vrede en herstel.

Bron: FAO
Publicatiedatum: